DAČIĆEVE MUKE: Kuku, lele, šta ćemo sa OEBS

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆEVE MUKE: Kuku, lele, šta ćemo sa OEBS

Ivica Dačić očigledno misli da je problem a ne privilegija to što će Srbija doći na čelo OEBS, kaže za „Blic“ bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Šef srpske diplomatije je prethodno juče rekao da će se Srbija, kada 1. januara preuzme predsedavanje OEBS-om, naći pred velikim izazovom jer će “morati da se bavi pitanjem Rusije i Ukrajine“. Dačić je u tom kontekstu dodao da kandidaturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za OEBS “nije podnela ova vlada, već vlada Borisa Tadića i Vuka Jeremića”.

- Dačić, kao i uvek, umesto preuzimanja, pribegava prebacivanju odgovornosti na druge. Svaka normalna zemlja želi da predsedava multilateralnim globalnim institucijama i time pokaže sposobnost da učestvuje u rešavanju međunarodnih problema. Ovakvom izjavom on sramoti Srbiju i šalje poruku da smo mi zemlja nesposobnih i neodgovornih ljudi - kaže Tadić.

Švajcarska uzor

Srbija bi pri predsedavanju OEBS-om trebalo da se ponaša kao Švajcarska ove godine - da se striktno drži formalizama, pravila, bez bilo kakvih zaletanja. Tako bismo sebi mnogo olakšali život, kaže profesor Predrag Simić.

Bivši predsednik Srbije kaže i da je “bezočno laganje” da su on i Vuk Jeremić doneli odluku o kandidovanju.

- Odluku je donela vlada Mirka Cvetkovića, u kojoj je Dačić bio prvi potpredsednik. Baš kao što se izmiče od odluka te vlade, tako će se u budućnosti izmicati i od odluka ove vlade - smatra Tadić. On predsedavanje OEBS-om vidi kao veliki izazov i kao veliku šansu.

Druga alternativa je, kaže, da se Srbija pasivizuje, „što Dačic implicitno predlaže“.

- Dačić se očigledno uplašio odgovornosti pre nego što je i počelo predsedavanje OEBS-om - kaže Tadić.

Ko je znao šta će biti

Kada smo dobili kandidaturu za OEBS nije se moglo znati šta će se dešavati sa Ukrajinom i Rusijom. Za nas bi u OEBS bilo najbolje da nas obe strane, i Zapad i Rusi, kritikuju, smatra analitičarka Aleksandra Joksimović

On navodi da ako Srbija bude imala mudru diplomatiju i bude u stanju da bude posrednik ili čak inicijator u rešavanju problema između Ukrajine i Rusije, i Srbija i njeni građani će imati koristi od toga.

- To nije značajno samo za spoljnopolitički već i za ekonomski plan. Investicije dolaze u zemlje koje su u stanju da izvoze bezbednost, jer se to ceni kao garancija za sigurnost stranih investicija. U suprotnom imaćemo status izdržavane zemlje i dugoročno gubiti međunarodni kredibilitet, a posledica toga je i ekonomsko zaostajanje - priča Tadić za “Blic”.

Kosovo, Krim i inteligencija

Dačić je kazao i da “teza da Krim nije isto što i Kosovo vređa našu inteligenciju”. S druge strane, Tadić kaže da je “vređanje inteligencije teza da su u pitanju identični slučajevi, bez obzira na njihove sličnosti”. „Srbija bi trebalo da kroz predsedavanje OEBS-om iskoristi teško iskustvo rešavanja kosovskog problema i doprinese rešavanju sličnih problema u Ukrajini i u svetu“, navodi Tadić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.