B92 u Žitorađi, Dačićevom zavičaju

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 u Žitorađi, Dačićevom zavičaju

Žitorađa/Beograd -- Svog prvog premijera dobija Žitorađa. Iako je Ivica Dačić rođen u Prizrenu, žitelji Žitorađe smatraju ga svojim, jer je odrastao i išao u školu u ovom mestu.

Često ih, kažu, obilaze novinari i raspituju se o Dačiću i njegovom detinjstvu, a oni bi najviše voleli da ih poseti budući predsednik vlade i poručuju mu da kao premijer ne zaboravi odakle je.

Nije lako živeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kući u kojoj je odrastao Ivica Dačić, kaže nova vlasnica Javorka Đorić. Ona za B92 kaže da je ona od novinara koji su preskakali preko ograde mislila da su lopovi.

Mnogo je radoznalih, koji prolaze, zagledaju i pitaju.

"U ovoj kući je odrastao, živeo je tu dugo godina. Znamo se iz detinjstva. I on i njegova sestra, otac i majka bili su izvanredni."

Pamte ga po tome što je igrao rukomet, bio najbolji đak i nosio štafetu kao pionir.

"Ivica je bio napredan, dobar kao đak. Isticao se u svim aktivnostima. Sećam se kad je predavao raport kao pionir, sa maramom, kapom", kaže Dragan Denić.

Osnovna škola zove se Toplički heroji. Dačića u Žitorađi neki već smatraju herojem, a drugi kažu da mora da se dokaže i pomogne rodnom

mestu.

Meštani sa kojima smo razgovarali kažu da mu žele sve najbolje i da ga pozdravimo.

"Pozdravite ga mnogo od deda Vlaste, zvani Zeleni. Prijatelj njegovog oca. Tako napišite i kažite mu da se povremeno viđam sa njegovim ocem", kaže jedan meštanin Žitorađe.

Dačićevi roditelji sada žive u Prokuplju. I on je iz Žitorađe rano otišao - najpre u Niš u gimnaziju, pa na fakultet u Beograd, ali u Žitorađi očekuju da ih, kao prvi premijer iz ovog mesta, neće zaboraviti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.