AP: Mali Sloba novi premijer Srbije

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Mali Sloba novi premijer Srbije

Beograd -- Ivica Dačić, ratni portparol bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, danas će zvanično postati novi srpski premijer, piše agencija AP.

To, kako navodi AP, u delu srpske javnosti izaziva nezadovoljstvo i strah da bi moglo da dođe do povratka nacionalističke politike iz devedesetih. Dodaje i da je Dačić, koji je u prošlosti stekao nadimak "mali Sloba" zbog divljenja prema bivšem predsedniku, obećao je da neće oživeti politiku iz Miloševićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ere, već da će pojačano raditi na integraciji Srbije u EU.

AP navodi da, uprkos Dačićevim obećanjima, u srpskoj javnosti postoje bojazni da će njegov izbor za premijera potkopati proces pomirenja na Balkanu i zemlju okrenuti ka Rusiji.

Dačić i njegovi koalicioni partneri, kako dodaje agencija, imaju snažne veze sa Moskvom i u prošlosti su najavljivali da će odustati od puta Srbije u EU ukoliko to bude podrazumevalo odustajanje od Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008.

AP ističe da će izbor nove Dačićeve vlade, koja treba danas do kraja dana da položi zakletvu na posebnoj sednici parlamenta, označiti puni povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika, prvi put od njegovog svrgavanja 2000.

Agencija navodi da će, pored Dačića, u novoj vladi biti i druge značajne ličnosti iz Miloševićeve ere, među kojima je i Aleksandar Vučić, u novom kabinetu zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vučić je u vreme Miloševića bio ministar informisanja, koji je upamćen po svojim ekstremnim stavovima tokom rata na Kosovu 1998-99, dodaje AP.

S druge strane, političari iz postmiloševićevske ere uspeli su da ponovo uspostave veze Srbije sa svetom i podstaknu pomirenje u regionu.

Oni su, kako ukazuje agencija, uhapsili ratne zločince i uspeli Srbiju da dovedu do statusa kandidata za ulazak u EU, pridobivši podršku SAD i evropskih zemalja.


Agencija podseća da je Dačić ušao u koaliciju sa prozapadnjački orijentisanim demokratama u odlazećoj vladi, ali im je okrenuo leđa pošto je njihov lider Boris Tadić izgubio na predsedničkim izborima od donedavnog lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Tada se Dačić okrenuo SNS-u i Nikoliću, za šta je, navodi AP, "kako se priča, imao podršku Rusije".

Agencija ukazuje na to da su izazovi sa kojima će nova vlada morati da se suoči visoka stopa nezaposlenosti, budžetski deficit i sve dublja ekonomska kriza, podsećajući da je prosečna plata u Srbiji oko 350 evra, a siromaštvo je široko rašireno.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AP nas plaši vraćanjem u devedesete!

Izvor: Kurir, 26.Jul.2012

Uz podsećanje da je budući premijer Ivica Dačić u prošlosti stekao nadimak "mali Sloba" agencija Asošiejted pres navodi da će u novoj vladi biti i druge značajne figure iz Miloševićeve ere..BEOGRAD - Ivica Dačić, ratni portparol bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, danas...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.