Dačić: Posvećenim radom i saradnjom rešavati pitanja iz prošlosti

Izvor: RTS, 21.Apr.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Posvećenim radom i saradnjom rešavati pitanja iz prošlosti

U okviru Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, pored 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave koji će biti izgrađeni, postoji ukupno 900 stambenih rešenja i to je razlog za zadovoljstvo, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Dačić, koji je prisustvovao zvaničnom obeležavanju početka gradnje novih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 20 stanova namenjenih izbeglim licima u Vršcu, naglasio je da je reč o Potprojektu 2 Regionalnog stambenog programa (RSP), vrednom više od 13 miliona evra, a u okviru kog će, između ostalih rešenja, biti izgrađeno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave.

"U okviru tog potprojekta, predviđena je i kupovina 250 seoskih kuća, izgradnja 200 stanova, izgradnja 120 montažnih kuća i dodela 330 paketa građevinskog materijala, što je ukupno 900 stambenih rešenja. Kameni temeljci položeni su u Paraćinu, Prokuplju, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, a očekuje nas i početak izgradnje stanova u Bajinoj Bašti, Kikindi, Šidu i Šapcu", rekao je Dačić, saopšteno je iz MSP-a.
Dačić je rekao da je ponosan što može da predstavi takvu statistiku u sprovođenju Programa i da "punog srca konstatuje" da smo na putu uspeha.
"Naši koraci možda deluju kao mali, ali za mnoge među nama oni su simbol novog početka, nakon više od dve decenije neizvesnog izbegličkog života. Želim da vama, neposrednim korisnicima, zahvalim na strpljenju i poželim da u ovoj perspektivnoj opštini, koja pruža toliko različitih mogućnosti za napredak, pronađete svoj pravi dom", kaže Dačić, koji je i predsednik Upravnog odbora RSP-a.
Podsetio je da, iako sada ima mnogo razloga za zadovoljstvo, nije uvek bilo lako, te da se uskoro navršava pet godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, kao i tri godine od potpisivanja sporazuma o realizaciji prvog potprojekta u okviru RSP-a, i da je u tom periodu uloženo mnogo truda kako bi se krenulo ka konkretnoj realizaciji.
"Republika Srbija je iskreno posvećena rešavanju izbegličkog pitanja, trudili smo se da izbeglicama obezbedimo uslove života dostojne svakog čoveka i sada vidimo rezultate tog truda. Zahvaljujem i mnogobrojnim bilateralnim donatorima Fonda RSP, kao i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa - Evropskoj komisiji, UNHCR-u i OEBS-u, kao i Razvojnoj banci Saveta Evrope, koji su zajedno doprineli napretku Programa", kaže Dačić.
Prema njegovim rečima, uspeh RSP-a i podizanje vidljivosti tog programa, doprineće da se takav vid rešavanja problema raseljenja generalno prepozna kao primer dobre prakse, koji bi, kako smatra, mogao da podstakne primenu sličnih modela u situacijama dugotrajnog raseljenja u svetu.
Tako, naglašava Dačić, RSP pokazuje da se posvećenim radom i saradnjom mogu rešavati otvorena pitanja iz prošlosti, doprinese procesu pomirenja i omogući put ka boljim, sadržajnijim bilateralnim odnosima i saradnji u regionu u budućnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.