Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2017, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivana Žigon i "Sibirski vitezovi" u Trebinju

TREBINJE - Izvođenjem tradicionalnih kozačkih pjesama ispunjenih sjetom, ali i slovenskim ponosom i prkosom, Kozački ansambl Narodnog pozorišta iz Irkutska "Sibirski vitezovi" i prvakinja srpske drame Ivana Žigon podigli su na noge Trebinjce i Trebinjke na koncertu u Kulturnom centru Trebinje, gdje su mnogi i pjevali i plakali poneseni ogromnom energijom njihove pjesme.

Sibirci su na samo njima svojstven način izvodili pjesme o Srbiji i Kosovu i Metohiji, ujedinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa ženskim glasom Ivane Žigon, koja je ovom prilikom najavila i svoj novi disk koji priprema s "Kosovskim božurima" "Ostajem s tobom, Rusijo".

Žigonova, koja već godinama sarađuje sa "Sibirskim vitezovima", ističe da su željeli ujediniti zajednički duh čitavog prvoslavnog slovjanstva, u, kako kaže, "najljepšem srpskom gradu".

"Sjedinila su se sva ona prostranstva za kojima čeznemo, sva ona praotadžbina o kojoj su sanjali svi velikani naše kulture, a velika čast je u svemu tome raditi sa 'Sibirskim vitezovima', s kojima sarađujem duže od 25 godina, jer su oni izuzetni ljudi, koji su nas bodrili kada nam je bilo najteže", istakla je Žigonova.

Najavivši novi CD "Ja ostajem s tobom, Rusijo", s koga su neke pjesme izvodili i u Trebinju, Žigonova je kazala da će biti obuhvaćeni svi krajevi od Kosova i Metohije do Sibira, s pjesmama o Rusiji, srpskim krajevima i vjeri pravoslavnoj, jer, kako kaže, i sibirski led i hercegovački kamen i Kosovo ravno u njoj žive zajedno.

"Sibirski vitezovi" su izvodili ruske kozačke pjesme iz Sibira, ali i srpske rodoljubive pjesme, gdje posebno mjesto imaju one o Kosovu i Metohiji.

"Mi prosto osjećamo obavezu da govorimo o našem jedinstvu i bratstvu srpskog i ruskog naroda, za koje sam uvjeren da će jačati sve više svakoga dana", kazao je Mihail Kornjev, vođa "Sibirksih vitezova", koji djeluju pri Teatru narodne drame iz Irkutska.

Dodaje da je njegovom ansamblu naročito zadovoljstvo bilo izvoditi srpske pjesme, koje, poput ruskih, takođe imaju dušu.

U ime pokrovitelja  grada Trebinja, izvođačima je zahvalio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.