Vulin: Jednaka pomoć za sve penzionere, izdvojeno 8,5 milijardi dinara

Izvor: RTS, 24.Nov.2016, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Jednaka pomoć za sve penzionere, izdvojeno 8,5 milijardi dinara

U sredu 23. novembra počinje isplata jednokratne pomoći od po 5.000 dinara. Dobiće je svi penzioneri u Srbiji, kojih ima ih više od milion i 700 hiljada. Prvog dana će novac biti uplaćen na tekuće račune oko milion i 200 hiljada najstarijih sugrađana, a najkasnije do kraja nedelje dobiće je i oni kojima penzije stižu na kućnu adresu. Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka prava Aleksandar Vulin za RTS kaže da će iznos jednokratne pomoći biti isti za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve, bez obzira na visinu penzije.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Aleksandar Vulin je rekao da će jednokratnu pomoć dobiti svi korisnici starosne, invalidske i porodične penzije koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

"Za milion i dvesta hiljada ljudi isplata će početi već sutra. Dobiće pomoć, kao što su do sada i navikli – u gotovini. Poštarina neće ulaziti u ovih 5.000, PIO fond će je platiti. Iznos jednokratne pomoći se odnosi na sve, bez obzira na visinu penzije, to se odvaja za sve. Izdvojeno je 8,5 milijardi dinara", objašnjava Vulin.
Dodaje da niske penzije nisu rezultat sadašnje vlade, pošto je čitav jedan život prošao u takvim penzionim doprinosima. Ističe da su najniže penzije sada veće nego što su ikada bile.
"Politika vlade nije da nekome govori da će biti bolje nego da će, ako budemo radili i ako je moguće, biti bolje. Opterećenje za budžet je dosta veće nego ranije", kaže Vulin.
Govoreći o migrantskoj krizi i incidentu koji se dogodio u centru Beograda, kada je jedna osoba ubijena, a dve ranjene, Vulin je rekao da se broj migranata kontroliše, ali da su ovakve stvari – "nešto što se dešava".
"Migranti se duže zadržavaju u Srbiji, kontrolišemo njihov broj. Ovo što se desilo je nešto što se dešava, čudo je da se ne dešava češće. Ministarstvo je vodilo računa, podići ćemo mere obezbeđenja, pogotovo u parkovima, i apelujem na to da migrantima nema mesta van centara", kaže Vulin.
Ističe da policija radi svoj posao i da će se učiniti dodatni napor da park bude očišćen.
"Očekujem pomoć od svih, ne treba deliti pomoć migrantima van centara. Ovo je moglo da se desi bilo gde, ali treba izbeći agresiju", kaže Vulin.
Ističe da je smanjen broj migranata koji ulaze u Srbiju i da koliko njih uđe, toliko ih i izađe iz zemlje.
"Vidi se napredak, kontrolišemo krizu, ponašamo se u skladu sa našim uslovima. Svako ko zatraži azil imaće pravo na to, u kraćem vremenskom periodu moći ćemo da kažemo ko ima pravo na azil. Van naše kontrole je šta će EU odlučiti, ali mi treba da branimo i čuvamo našu teritoriju i stanovništvo", zaključio je Vulin.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.