U FBiH počela isplata januarskih penzija

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U FBiH počela isplata januarskih penzija

SARAJEVO - Isplata penzija za januar započela je jutros u FBiH.

"Dio sredstava za isplatu penzija uzimamo iz tekućih priliva, a nikad sa sigurnošću ne možete znati koliko će se u jednom danu prikupiti novca. No, očekujemo da će isplata biti završena u sljedećoj sedmici", kazao je portparol Federalnog zavoda PIO Tomislav Kvesić.

Penzioneri u Federaciji BiH koji primanja ostvaruju putem pošte od januarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << čeka pa nadalje dobivaće zaokružen iznos, a razlog je tehničke prirode i namjera da im se omogući da dobiju svaki fening.

"Princip je takav da se korisnicima isplaćuju penzije zaokružene na cijelu marku, a naš sustav pamti neisplaćene feninge. Kad iznos neisplaćenih feninga dosegne 1 KM, korisnik će dobiti penziju uvećanu za 1 KM. Na taj način osiguravamo mogućnost da naši korisnici preko pošte dobiju cjelokupan iznos penzije. Poznato je da apoen od 1 feninga ne postoji, a informacije od korisinika govore da im feninzi u većini slučajeva nisu bili niti isplaćivani. Na ovaj način, zaokruživanjem, korisnici će dobiti svaki fening svoje penzije", navodi Kvesić.

Penzije ostvarene na osnovu Zakona o PIO obračunate su i biće isplaćene prema koeficijentu 1,816. To znači da iznosi najniže, zagarantovane i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Shodno tome najniža penzija iznosi 326,17, zagarantovana 434,90, a najviša 2.174,48 KM.

Penzije koje su ostvarene na osnovu Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH obračunavaju se i isplaćuju prema koeficijentu 1,485, a penzije ostvarene na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca domovinskog rata prema koeficijentu 1,00.

Za isplatu penzija za januar s uračunatim troškovima je potrebno oko 153 miliona KM.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

U FBiH počela isplata januarskih penzija

Izvor: Cafe.ba, 06.Feb.2015

SARAJEVO - Isplata penzija za januar započela je jutros u FBiH..."Dio sredstava za isplatu penzija uzimamo iz tekućih priliva, a nikad sa sigurnošću ne možete znati koliko će se u jednom danu prikupiti novca. No, očekujemo da će isplata biti završena u sljedećoj sedmici", kazao je portparol...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.