Počela prinudna naplata potraživanja od penzionera

Izvor: Kamatica.com, 21.Apr.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela prinudna naplata potraživanja od penzionera

Na osnovu odluka privatnih izvršitelja, isplata dela penzije obustavljena je kod 14.662 penzionera, podaci su Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond).

Reagujući na ovaj podatak, zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić istakla je da je u pitanju blokada dela penzije kod manje od jedan odsto ukupnog broja penzionera.

"Mi smo se bavili jednom malom statistikom. U Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << živi milion i 722.000 penzionera i ako uzmete ove podatke PIO fonda, oko 14.000 predmeta izvršenja, ispada da je to 0,85 odsto. To je onaj podatak da su penzioneri najuredniji u izmirenju svojih obaveza", rekla je za agenciju Beta Svetlana Manić.

Prema njenim rečima, izvršitelji postupaju strogo u skladu sa Zakonom o obezbeđenju i izvršenju, po kome može da se blokira do dve trećine penzije, odnosno do polovine minimalne penzije.

"Reč je o predmetima gde je utvrđeno potraživanje i gde su se stekli uslovi za prinudno sprovođenje, odnosno prinudnu naplatu tih potraživanja", rekla je ona.

Svetlana Manić je dodala da su u takvim slučajevima, penzioneri saglasni da im deo duga automatski skida PIO fond, jer "im je tako jednostavnije, jer ne moraju da idu u poštu".

"Slažem se da sa ljudske strane nije prijatno kada sa jedne male penzije, u niskom iznosu treba da skinete određeni deo, ali izvršitelji prihvataju, kada se izvršni dužnik javi, da ta lica izmiruju svoja potraživanja i u manjem iznosu nego što bi se to skidalo sa penzije", rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Kamatica.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.