Isplata dečijih dodataka
Isplata dečijih dodataka

Pravo na dečiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja odnosno staratelja, i hranitelja za prvo četvoro dece pod uslovom da o njima neposredno brine od dana kada je podnet zahtev za dodatak.
Dečiji dodatak ostvaruje roditelj i staratelj koji je državljanin republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije i zdravstveno je osiguran preko republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za decu pod uslovima da se o njima brine i stara od dana podnetog zahteva filijali.

Dečiji dodatak je najzastupljeniji oblik finansijske pomoći porodicama sa decom.
Država pokriva troškove života kako bi se očuvao životni standard. Deca koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak ne mogu biti starija od devetnaest godina i moraju redovno ići u školu, u sistemu škola Republike Srbije.
Podnosilac zahteva i članovi porodice, osim odgovarajućeg stambenog prostora u kome žive ne smeju posedovati druge nepokretnosti. Stambeni prostor ne može biti veći od sobe po članu domaćinstva uvećane za još jednu sobu.

Ne smeju posedovati takođe ni poljoprivredno zemljište koje ne prelazi dva hektara po članu domaćinstva. Ne smeju posedovati ni novčana ni druga likvidna sredstva u vrednosti većoj od iznosa 30 dečijih dodataka po članu porodice u momentu podnošenja zahteva. Na ostvarivanje prava na dečiji dodatak utiču prihodi koji su ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i ne prelazi cenzus. Zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak treba podneti u opštinskoj odnosno gradskoj službi dečije zaštite u mestu gde žive roditelji. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana.

Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja. Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva. Od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava su potrebni papiri. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se mesečno sa indeksom potrošačkih cena u republici Srbiji.

Dokumentacija za podnošenje zahteva za dečiji dodatak i roditeljski dodatak važe od 14.11.2016. godine jer su zakoni izmenjeni. Vaše dete ima pravo da realizuje sva prava koja mu pripadaju i to nije pitanje milostinje ni dobre volje kao ni humanosti već je to obaveza društva i obaveza države. Uvećani cenzus podrazumeva samohrane roditelje, hranitelje, staratelje, i roditelje deteta ometenog u razvoju za koje je donet i akt o razvrstavanju a koje nije smešteno u stacionarnu ustanovu.

Pravo na roditeljski dodatak kojim država finansijski pomaže u odgajanju i brizi o deci, ostvaruju majke nakon rođenja prvog, drugog, trećeg, i četvrtog deteta. Visina iznosa ove pomoći razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu. Roditeljski kao i dečiji dodatak usklađuje se dva puta godišnje. Za prvo dete se isplaćuje jednokratno. Dodatak za drugo, treće i četvrto dete, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Od uticaja na ostvarivanje prava na dečiji dodatak su prihodi ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus. Isplata dečijeg dodatka se vrši na tekućem računu Poštanske štedionice a korisnicima koji ga nemaju otvara se službenim putem poseban račun kod Poštanske štedionice za isplatu novca.

U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta i svog prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak se priznaje u Srbiji u trajanju od godinu dana. Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja.
Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja i važnosti nba ostvarivanje prava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Uplate legle, nema dinara: Na Kosovu redovi za isplatu socijalne pomoći i dečijih dodataka,

Ispred Pošte i Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici danas se u redovima čeka dinarska isplata socijalne pomoći i dečjih dodataka, javio je dopisnik Radio-televizije...

Izvor: Danas, 22.Feb.2024, 12:15

Detaljnije >>

Na Kosovu redovi ispred bankomata, maksimalna isplata 10.000 dinara: „Osećamo se ugroženo“

Srbija je danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu...

Izvor: Danas, 20.Feb.2024, 13:08

Detaljnije >>

Proverite da li ste na OVOM spisku: Danas država počinje sa isplatom novčane pomoći

Proverite da li ste na OVOM spisku: Danas država počinje sa isplatom novčane pomoći

Proverite tekuće račune.. Isplata socijalnih davanja za januar mesec počinje danas, objavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i dodataka za pomoć i negu drugog lica;. - Naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju;. - Dečjeg dodatka i roditeljskog dodatka;. - 13. rata dečjeg dodatka drugi deo za 2023. godinu i peti deo za 2022. godinu;.

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024

Detaljnije >>

Pomoć Prestiža Stankovićima u Stancu

Pomoć Prestiža Stankovićima u Stancu

Porodica Stanković iz sela Stance u Poljanici kod Vranja, sa četvoro dece i petim na putu, dobila je pomoć od Škole fudbala Prestiž. Pomoć se sastoji od namirnica, koje su Stankovićima neophodne. Porodica...

Izvor: OkRadio.rs, 07.Feb.2024, 13:43

Detaljnije >>

SAMOHRANI OTAC PITA: Koji su uslovi da dobijem dečji dodatak?

„Kao samohrani otac podižem dete. Nemam posao, samo povremeno radim. Koji su uslovi da dobijem dečji dodatak?”, pitao nas je naš sugrađanin Đorđe B. Odgovor: Pravo na primanje dečjeg dodatka utvrđuje se na osnovu materijalnog...

Izvor: Pančevac-online.com, 04.Okt.2023, 13:25

Detaljnije >>

Siromaštvo i Srbija: Više od 122.000 dece ne može da zadovolji osnovne potrebe, izveštaj Unicefa

UNICEF u Srbiji i ekonomisti predlažu povećanje dečjeg dodatka.

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2023, 17:17

Detaljnije >>

Siromaštvo i Srbija: Više od 122.000 dece ne može da zadovolji osnovne potrebe, izveštaj Unicefa

Siromaštvo i Srbija: Više od 122.000 dece ne može da zadovolji osnovne potrebe, izveštaj Unicefa

UNICEF u Srbiji i ekonomisti predlažu povećanje dečjeg dodatka.. Oko 28.000 dece palo je ispod granice apsolutnog siromaštva u Srbiji tokom 2022, pokazao je izveštaj UNICEF-a i Saveza ekonomista Srbije, koji se bavio projekcijom siromaštva usled ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini koji traje 15 meseci. To znači da prošle godine ukupno 122.518 dece nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe, odnosno živeli su u domaćinstvu čija su primanja manja od...

Izvor: B92, 25.Maj.2023

Detaljnije >>