Isplata dečijih dodataka
Isplata dečijih dodataka

Pravo na dečiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja odnosno staratelja, i hranitelja za prvo četvoro dece pod uslovom da o njima neposredno brine od dana kada je podnet zahtev za dodatak.
Dečiji dodatak ostvaruje roditelj i staratelj koji je državljanin republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije i zdravstveno je osiguran preko republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za decu pod uslovima da se o njima brine i stara od dana podnetog zahteva filijali.

Dečiji dodatak je najzastupljeniji oblik finansijske pomoći porodicama sa decom.
Država pokriva troškove života kako bi se očuvao životni standard. Deca koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak ne mogu biti starija od devetnaest godina i moraju redovno ići u školu, u sistemu škola Republike Srbije.
Podnosilac zahteva i članovi porodice, osim odgovarajućeg stambenog prostora u kome žive ne smeju posedovati druge nepokretnosti. Stambeni prostor ne može biti veći od sobe po članu domaćinstva uvećane za još jednu sobu.

Ne smeju posedovati takođe ni poljoprivredno zemljište koje ne prelazi dva hektara po članu domaćinstva. Ne smeju posedovati ni novčana ni druga likvidna sredstva u vrednosti većoj od iznosa 30 dečijih dodataka po članu porodice u momentu podnošenja zahteva. Na ostvarivanje prava na dečiji dodatak utiču prihodi koji su ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i ne prelazi cenzus. Zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak treba podneti u opštinskoj odnosno gradskoj službi dečije zaštite u mestu gde žive roditelji. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana.

Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja. Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva. Od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava su potrebni papiri. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se mesečno sa indeksom potrošačkih cena u republici Srbiji.

Dokumentacija za podnošenje zahteva za dečiji dodatak i roditeljski dodatak važe od 14.11.2016. godine jer su zakoni izmenjeni. Vaše dete ima pravo da realizuje sva prava koja mu pripadaju i to nije pitanje milostinje ni dobre volje kao ni humanosti već je to obaveza društva i obaveza države. Uvećani cenzus podrazumeva samohrane roditelje, hranitelje, staratelje, i roditelje deteta ometenog u razvoju za koje je donet i akt o razvrstavanju a koje nije smešteno u stacionarnu ustanovu.

Pravo na roditeljski dodatak kojim država finansijski pomaže u odgajanju i brizi o deci, ostvaruju majke nakon rođenja prvog, drugog, trećeg, i četvrtog deteta. Visina iznosa ove pomoći razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu. Roditeljski kao i dečiji dodatak usklađuje se dva puta godišnje. Za prvo dete se isplaćuje jednokratno. Dodatak za drugo, treće i četvrto dete, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Od uticaja na ostvarivanje prava na dečiji dodatak su prihodi ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus. Isplata dečijeg dodatka se vrši na tekućem računu Poštanske štedionice a korisnicima koji ga nemaju otvara se službenim putem poseban račun kod Poštanske štedionice za isplatu novca.

U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta i svog prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak se priznaje u Srbiji u trajanju od godinu dana. Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja.
Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja i važnosti nba ostvarivanje prava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 08:43

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Pored dečjeg i roditeljskog dodatka za mesec maj, danas počinje isplata invalidskih primanja, dodatk za pomoć i negu drugog lica, kao i redovna isplata naknade nezaposlenim koji se nalaze na evidenciji NSZ.. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da danas počinje isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za maj 2017. godine, kao i isplata dečijih i roditeljskih dodataka za korisnike...

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 19.Jun.2017, 11:46

U utorak isplate za ove grupe građana

U utorak isplate za ove grupe građana

Ukoliko ste korisnici neke od ovih usluga, u utorak stiže uplata.. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopšteno je da u utorak počinje isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za maj mesec. Sutra će takođe početi...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 20.Maj.2017, 10:00

RODITELJI, STIŽU PARICE: Danas isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

RODITELJI, STIŽU PARICE: Danas isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

.. To je saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Autor: Tanjug,Foto: Zorana Jevtić

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2017

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počeće danas, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 19.Maj.2017, 16:18

LEPA VEST: SUTRA pravac u Poštansku štedionicu, ČEKA VAS NOVAC!

LEPA VEST: SUTRA pravac u Poštansku štedionicu, ČEKA VAS NOVAC!

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počeće sutra, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2017

Danas počinje isplata dečjeg i roditeljskog dodatka: Evo koliko para možete da podignete

Danas počinje isplata dečjeg i roditeljskog dodatka: Evo koliko para možete da podignete

Isplata je počela. Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počela je danas, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. Cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak za april 2017. iznosi 8.553,70, odnosno 10.264,44 uvećan iznos. Nominalni iznos roditeljskog...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Maj.2017

Od sutra isplata dečjeg dodatka

Od sutra isplata dečjeg dodatka

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da isplata dečjeg...

Detaljnije >>