Isplata dečijih dodataka
Isplata dečijih dodataka

Pravo na dečiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja odnosno staratelja, i hranitelja za prvo četvoro dece pod uslovom da o njima neposredno brine od dana kada je podnet zahtev za dodatak.
Dečiji dodatak ostvaruje roditelj i staratelj koji je državljanin republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije i zdravstveno je osiguran preko republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za decu pod uslovima da se o njima brine i stara od dana podnetog zahteva filijali.

Dečiji dodatak je najzastupljeniji oblik finansijske pomoći porodicama sa decom.
Država pokriva troškove života kako bi se očuvao životni standard. Deca koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak ne mogu biti starija od devetnaest godina i moraju redovno ići u školu, u sistemu škola Republike Srbije.
Podnosilac zahteva i članovi porodice, osim odgovarajućeg stambenog prostora u kome žive ne smeju posedovati druge nepokretnosti. Stambeni prostor ne može biti veći od sobe po članu domaćinstva uvećane za još jednu sobu.

Ne smeju posedovati takođe ni poljoprivredno zemljište koje ne prelazi dva hektara po članu domaćinstva. Ne smeju posedovati ni novčana ni druga likvidna sredstva u vrednosti većoj od iznosa 30 dečijih dodataka po članu porodice u momentu podnošenja zahteva. Na ostvarivanje prava na dečiji dodatak utiču prihodi koji su ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i ne prelazi cenzus. Zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak treba podneti u opštinskoj odnosno gradskoj službi dečije zaštite u mestu gde žive roditelji. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana.

Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja. Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva. Od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava su potrebni papiri. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se mesečno sa indeksom potrošačkih cena u republici Srbiji.

Dokumentacija za podnošenje zahteva za dečiji dodatak i roditeljski dodatak važe od 14.11.2016. godine jer su zakoni izmenjeni. Vaše dete ima pravo da realizuje sva prava koja mu pripadaju i to nije pitanje milostinje ni dobre volje kao ni humanosti već je to obaveza društva i obaveza države. Uvećani cenzus podrazumeva samohrane roditelje, hranitelje, staratelje, i roditelje deteta ometenog u razvoju za koje je donet i akt o razvrstavanju a koje nije smešteno u stacionarnu ustanovu.

Pravo na roditeljski dodatak kojim država finansijski pomaže u odgajanju i brizi o deci, ostvaruju majke nakon rođenja prvog, drugog, trećeg, i četvrtog deteta. Visina iznosa ove pomoći razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu. Roditeljski kao i dečiji dodatak usklađuje se dva puta godišnje. Za prvo dete se isplaćuje jednokratno. Dodatak za drugo, treće i četvrto dete, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Od uticaja na ostvarivanje prava na dečiji dodatak su prihodi ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus. Isplata dečijeg dodatka se vrši na tekućem računu Poštanske štedionice a korisnicima koji ga nemaju otvara se službenim putem poseban račun kod Poštanske štedionice za isplatu novca.

U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta i svog prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak se priznaje u Srbiji u trajanju od godinu dana. Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja.
Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja i važnosti nba ostvarivanje prava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2017, 15:37

AUSTRIJA I NEMAČKA UVODE DRASTIČNE MERE ZA STRANCE: Pogledajte šta uskoro nećete moći da naplatite!

AUSTRIJA I NEMAČKA UVODE DRASTIČNE MERE ZA STRANCE: Pogledajte šta uskoro nećete moći da naplatite!

U cilju veće uštede

Detaljnije >>


Izvor: B92, 26.Mar.2017

Austrija i Nemačka režu: Stranci, spremite se

Austrija i Nemačka režu: Stranci, spremite se

Beč -- Predsednik EK Žan-Klod Junker protivi se planovima Austrije i Nemačke da smanje isplate dečjeg dodatka stranim radnicima koji imaju decu u svojim zemljama.. Obe zemlje lobiraju u EU za promenu trenutnih propisa i da izmene treba da se primenjuju na zemlje u kojima su dečji dodaci znatno niži nego u Nemačkoj i Austriji. Junker je...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 24.Mar.2017, 15:54

Junker se protivi selektivnim dečjim dodacima

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da se protivi planovima Austrije i Nemačke da smanje isplate dečjeg dodatka stranim radnicima koji imaju decu u svojim zemljama.Obe zemlje lobiraju u EU za promenu trenutnih propisa i da izmene treba da se primenjuju na zemlje u kojima su dečji dodaci znatno...

Detaljnije >>

Izvor: Kamatica.com, 09.Mar.2017, 14:32

Vulin najavio 13. dečji dodatak za srednjoškolce

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je najavio danas uvođenje 13. dečjeg dodatka za decu koja završe svaki razred srednje škole. Vulin...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 09.Mar.2017

Država nagrađuje srednjoškolce koji završe razred

Država nagrađuje srednjoškolce koji završe razred

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, najavio je danas uvođenje 13. dečjeg dodatka za decu koja završe svaki razred srednje škole.. "Vlada želi još jednim dečjim dodatkom da podstakne srednjoškolce da uče, budu vredni, ali i da im pokaže da država ceni njihove napore", rekao je ministar Aleksandar Vulin na Kopaonik biznis forumu. Ovaj zadatak je podelio Srbiju, evo šta na to kaže stručna javnost. Ministar...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 09.Mar.2017

Svakom ko završi razred 13. dečji dodatak!

Svakom ko završi razred 13. dečji dodatak!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je najavio danas uvođenje 13. dečjeg dodatka za decu koja završe svaki razred srednje škole.Vulin je na Kopaonik biznis forumu rekao da vlada želi da još jednim dečjim dodatkom podstakne srednjoškoce da uče, budu vredni, ali i da im pokaže da država to ceni.Ministar je rekao da će se povezati isplata dečjeg dodatka sa redovnim pohađanjem...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017

Za srednjoškolce biće 13. dečji dodatak

Za srednjoškolce biće 13. dečji dodatak

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je najavio danas uvođenje 13. dečjeg dodatka za decu koja završe svaki razred srednje škole.. Vulin je na Kopaonik biznis forumu rekao da vlada želi da još jednim dečjim dodatkom podstakne srednjoškoce da uče, budu vredni, ali i da im pokaže da država to ceni. Ministar je rekao da će se povezati isplata dečijeg dodatka...

Detaljnije >>