Isplata dečijih dodataka
Isplata dečijih dodataka

Pravo na dečiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja odnosno staratelja, i hranitelja za prvo četvoro dece pod uslovom da o njima neposredno brine od dana kada je podnet zahtev za dodatak.
Dečiji dodatak ostvaruje roditelj i staratelj koji je državljanin republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije i zdravstveno je osiguran preko republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za decu pod uslovima da se o njima brine i stara od dana podnetog zahteva filijali.

Dečiji dodatak je najzastupljeniji oblik finansijske pomoći porodicama sa decom.
Država pokriva troškove života kako bi se očuvao životni standard. Deca koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak ne mogu biti starija od devetnaest godina i moraju redovno ići u školu, u sistemu škola Republike Srbije.
Podnosilac zahteva i članovi porodice, osim odgovarajućeg stambenog prostora u kome žive ne smeju posedovati druge nepokretnosti. Stambeni prostor ne može biti veći od sobe po članu domaćinstva uvećane za još jednu sobu.

Ne smeju posedovati takođe ni poljoprivredno zemljište koje ne prelazi dva hektara po članu domaćinstva. Ne smeju posedovati ni novčana ni druga likvidna sredstva u vrednosti većoj od iznosa 30 dečijih dodataka po članu porodice u momentu podnošenja zahteva. Na ostvarivanje prava na dečiji dodatak utiču prihodi koji su ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i ne prelazi cenzus. Zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak treba podneti u opštinskoj odnosno gradskoj službi dečije zaštite u mestu gde žive roditelji. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana.

Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja. Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva. Od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava su potrebni papiri. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se mesečno sa indeksom potrošačkih cena u republici Srbiji.

Dokumentacija za podnošenje zahteva za dečiji dodatak i roditeljski dodatak važe od 14.11.2016. godine jer su zakoni izmenjeni. Vaše dete ima pravo da realizuje sva prava koja mu pripadaju i to nije pitanje milostinje ni dobre volje kao ni humanosti već je to obaveza društva i obaveza države. Uvećani cenzus podrazumeva samohrane roditelje, hranitelje, staratelje, i roditelje deteta ometenog u razvoju za koje je donet i akt o razvrstavanju a koje nije smešteno u stacionarnu ustanovu.

Pravo na roditeljski dodatak kojim država finansijski pomaže u odgajanju i brizi o deci, ostvaruju majke nakon rođenja prvog, drugog, trećeg, i četvrtog deteta. Visina iznosa ove pomoći razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu. Roditeljski kao i dečiji dodatak usklađuje se dva puta godišnje. Za prvo dete se isplaćuje jednokratno. Dodatak za drugo, treće i četvrto dete, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Od uticaja na ostvarivanje prava na dečiji dodatak su prihodi ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus. Isplata dečijeg dodatka se vrši na tekućem računu Poštanske štedionice a korisnicima koji ga nemaju otvara se službenim putem poseban račun kod Poštanske štedionice za isplatu novca.

U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta i svog prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak se priznaje u Srbiji u trajanju od godinu dana. Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja.
Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja i važnosti nba ostvarivanje prava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Telegraf.rs, 18.Feb.2017, 08:25

PODRŠKA PORODICAMA SA DECOM: Novi zakon uvodi 13. dečji dodatak za srednjoškolce

PODRŠKA PORODICAMA SA DECOM: Novi zakon uvodi 13. dečji dodatak za srednjoškolce

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, na čije će se usvajanje čekatu do jeseni, omogućio bi srednjoškolcima 13. dečji dodatak, a nekim kategorijama i uvećane čekove.Naime, prema trenutnim podacima Ministarstva rada, broj učenika srednjih škola koji primaju novac je 63.715. To znači da bi umesto dosadašnjih oko 30.000, srednjoškolci dobijali ratu više, odnosno nešto više od 32.570 dinara za godinu dana. Preciznije, redovan mesečni iznos dečjeg dodatka je 2.675 dinara,...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 20.Jan.2017, 06:47

STIŽE POMOĆ RODITELJIMA: Danas isplata dečjeg dodatka za decembar

STIŽE POMOĆ RODITELJIMA: Danas isplata dečjeg dodatka za decembar

.. To je saopštila Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Autor: Tanjug,Foto: Shutterstock

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017

Isplata dečijeg dodatka za decembar

Isplata dečijeg dodatka za decembar

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za decembar 2016. godine počeće danas, saopštila je Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 18:16

Sutra isplata dečijeg dodatka za decembar

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za decembar 2016. godine počeće sutra, saopštila je Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 13.Jan.2017, 15:25

U Trgovištu raspust do 16. januara

U Trgovištu raspust do 16. januara

U Trgovištu je na snazi vanredna situacija zbog snega i niskih temperatura. U razuđenom brdsko-planinskom području još ima neprohodnih puteva do sela i mahala. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Kada su urgentne situacije, po pozivu meštana, mašine se kreću od jednog do drugog kraja opštine, krče put. Do porodice Ristić u Gornjem Stajevcu kod Trgovišta, deo puta mora i da se prepešači. Ristići...

Detaljnije >>

Izvor: juGmedia, 09.Jan.2017, 16:21

Pančićima televizor, Josipovićima lap top

Pančićima televizor, Josipovićima lap top

Povodom božićnih praznika funkcioneri Bele Palanke posetili su tri porodice koje teško žive i uručili im prigodne poklone. Petočlana porodica Pančić iz sela Mokra u opštini Bela Palanka teško živi, supružnici ne rade nigde. Izdržavaju se od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Kako bi im na neki način olakšali život, predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković, zamenik predsednika opštine Miroslav Marinković  i član Opštinskog veća Ivana Stanković, obišli...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 06.Jan.2017, 16:53

Prihvatni centar i migranti pomažu vranjskoj porodici

Prihvatni centar i migranti pomažu vranjskoj porodici

Šestočlana porodica Petrov iz Vranja živi u teškim uslovima od dečjeg dodatka i socijalne pomoći. Da stvore bolje uslove za život pomažu im humani ljudi, zaposleni u Prihvatnom centru i sami migranti, koji kod njih, dobrovoljno, grade još jednu prostoriju. Soba od desetak kvadrata im je po potrebi kuhinja, kupatilo, dnevna i spavaća soba. Tu šestočlana porodica Petrov živi dvadeset godina. "Mučenički...

Detaljnije >>