Zahtev Pjongjanga Savetu bezbednosti

Izvor: VOA, 16.Dec.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev Pjongjanga Savetu bezbednosti

Severna Koreja traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne ispituje navodno kršenje ljudskih prava Pjongjanda već da istraži, kao se navodi “brutalne” I “srednjevekovne” zloupotrebe Sjedinjenih Država.

Pismo sa zahtevom predao je severno korejski ambasador u UN-u Ja Song Nam, koji je ukazao da su optužbe protiv Severne Koreje “izmišljene” i “potpuno irelevantne” za regionalni ili međunarodni mir I bezbednost.

Nasuprot tome, rekao je on, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << o “mučenjima  i torturama koje vrši CIA” bi trebalo hitno da se izjasni Savet bezbednosti da bi se sprečio, kako je navedeno, “destabilizujući uticaj” na mir u svetu.

Jaov komentar je reakcija na prošlonedeljno objavljivalnje izveštaja američkog Senata o detaljima primene brutalnih metoda ispitivanja zatvorenika, koje je CIA primenjivala posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. Septembra 2001.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tražio je juče da se u program tog tela stavi stanje ljudskih parava u Severnoj Koreji o čemu će se najverovatnije raspravljati idućeg ponedeljka ili utorka.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.