U Kijevu formiran lustracioni komitet

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kijevu formiran lustracioni komitet

19.04.2014. -

U Kijevu je formiran lustracioni komitet čiji je cilj borba protiv neprijatelja naroda. Nova struktura je već počela da sastavlja spiskove državnih službenika i bezbednosnih lica koja ne priznaju aktuelnu vlast ili na neki način su učestovali u sukobima sa aktivistima majdana.

Ruski pravobranioci su se obratili UN i OEBS-u sa molbom da se ne dopuste politički obračuni u Kijevu. U međuvremenu, dok međunarodne organizacije zatvaraju oči pred dešavanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u Ukrajini se dešavaju napadi na slobodu govora, zabranjuje se ruskim novinarima da rade na teritoriji zemlje.

U Kijevu je počeo da se sastavlja spisak neprijatelja naroda na koji će dospeti svi koji se ne slažu sa novim vlastima. Time se bavi lustracioni komitet Nikada ponovo. Aktivisti ove strukture pozivaju ljude da se na internet-stranici organizacije prijavljuju u agenciju lustracije, kao i da proširuju spisak osumnjičenih. Govori doktor političkih nauka Vladimir Štolj.

- Svi lustracioni komiteti, ma kakvim dobrim namerama da se ne prikrivaju, postaju nekontrolisani. Uzmimo organizacije terorista koje postaju mal te ne državne oružane snage, opremljene najsavremenijim oružjem, namenjene za kršenje ljudskih prava. Posledice za samu Ukrajinu mogu da budu nepredvidive.

Sada je na lustracionom spisku preko 60 građana Ukrajine. Među njima su saradnici organa reda, sudije, tužioci, advokati. Na sajtu su ukazani svi njihovi lični podaci: prezimena, imena, fotografije, radna mesta, telefoni. Ono za šta optužuju ove ljude predtavnici lustracionog komiteta nazivaju nikako drugačije do „zločini“. Takve kao što su „bio je kadar Partije regiona“, „zalagao se za povećanje tarifa za prevoz“, „širila dezinformacije o aktivistima majdana“, govori direktor Međunarodnog instituta za najnovije države Aleksej Martinov.

- Ljudska prava u Ukrajini se krše, grubo se potiru. I ne samo elementarna prava bezbednosti, zaštite od fizičkog obračuna, slobode kretanja. Već i fundamentalna prava, na primer, pravo na izražavanje svog mišljenja, pravo na verodostojno informisanje.

To što vlasti Kijeva napadaju slobodu govora, potvrđuju događaji poslednjih dana. Juče su ruskim novinarima otkazali vizu za ulazak u Ukrajinu. Istina, misija posmatrača OEBS-a koja se trenutno nalazi u Kijevu nikakva kršenja ljudskih prava nije otkrila. Međunarodnim organizacijama je povoljno da zatvaraju oči pred onim što se dešava, nastavlja Aleksej Martinov.

- OEBS i ostale međunarodne organizacije svojevrsni su informacioni i tehnološki sponzori onog haosa koji se dešava u Ukrajini. Njihov glavni zadatak danas je da na sve načine sprovedu izbore, kako bi pridali bar neku legitimnost onim državnim strukturama koje postoje u Ukrajini.

Međutim, ruski pravobranioci obratili su se UN i OEBS-u sa molbom da se hitno umešaju i obustave gonjenje građana Ukrajine koji su vršili službenu dužnost ili ne slažu se sa novom vlašću. Za sada reakcija od strane međunarodnih organizacija nije usledila.

Ksenija Meljnikova,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Golos Stolicы»    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.