Tasovac: Vrednosti su ključni problem kulture

Izvor: Politika, 31.Mar.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Vrednosti su ključni problem kulture

BEOGRAD – U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka danas je predstavljen Finalni izveštaj Post-2015 Nacionalnih konsultacija posvećenih temi „Kultura i razvoj” u kojim je učestvovala Srbija sa još pet zemalja sa ciljem da se formuliše nova Agenda UN nakon 2015. godine.

Kao rezultat, Srbija je sa Marokom, Malijem, Ekvadorom i Bosnom i Hercegovinom, odabrana da sprovede drugu fazu konsultacija koja se fokusirala isključivo na kulturu i razvoj.

Tokom procesa, Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije i Ujedinjene nacije komunicirali su sa više od 250.000 ljudi putem različitih društvenih mreža, sa 1.400 građana u neposrednim intervjuima i sa više od 50 institucija i pojedinaca u otvorenoj debati o kulturi u kontekstu razvoja.

Debate su se vodile na šest tema: kultura i smanjenje siromaštva, kultura i obrazovanje, kultura, rodna ravnopravnost i osnaživanje žena, kultura, održivi gradovi i zdrav život u urbanoj sredini, kultura i klimatske promene i kultura, inkluzija i pomirenje.

Da je 2015. veoma bitna godina, ocenio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac jer se kultura prvi put pojavljuje na Agendi UN kao važan faktor održivog razvoja.

On je napomenuo da je cilj celog projekta da kultura bude prepoznata, ne samo u Srbiji, već u celom svetu kao važan element održivog razvoja.

Ministar je podsetio da je vreme u kojem danas živimo ispunjeno strepnjama, nesigurnošću, neočekivanim političkim obrtima i promenama koje zapravo nikome ne daju izvesnost pozitivnih rezultata.

„Naše vreme jeste vreme krize, ali i vreme ubrzanih tehnoloških revolucija koje naglašavaju razlike između razvijenih društava čije specifičnosti usporavaju razvoj, ali kada dođemo do kulture to je mesto gde je čitav svet naše rodno mesto”, istakao je Tasovac.

On je dodao da su vrednosti ključni problem, jer u trenutku kada zataji sistemska podrška kulturi počinju da cvetaju zabava, moda, stil, poročni spektakli... „odnosno zabava počinje da dominira nad kulturom”.

„Ali prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha, jer ono što je prolazno ne možemo ostaviti u nasleđe, a ovde govorimo o kulturi kao nečemu što ostavljamo budućim generacijama”, napomenuo je ministar.

Međutim Tasovac kaže i da je neophodno prepoznavati kulturu kao oblast koja prožima sve druge oblasti kako društvenog, tako i političkog života. „Ona je sveprisutna”, istakao je on.

Ministar kaže da je veoma bitna i činjenica da se kultura postavi u prvi plan, jer svaka tema koja je bila predmet ovog ispitivanja je upravo vezana za taj segment.

„Onog trenutka kada budemo počeli da komuniciramo uz pomoć kulture doći ćemo, ne samo do poboljšanja održivog razvoja, već i do postizanja mnogo bolje atmosfere u društvu”, istakao je ministar.

Tanjug

objavljeno: 31.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tasovac: Vrednosti su ključni problem kulture

Izvor: Studio B, 31.Mar.2015

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka predstavljen je Finalni izveštaj Post-2015 Nacionalnih konsultacija posvećenih temi "Kultura i razvoj" u kojim je učestvovala Srbija sa još pet zemalja sa ciljem da se formuliše nova Agenda UN nakon 2015. godine..Kao rezultat, Srbija je sa Marokom, Malijem,...

Nastavak na Studio B...

Tasovac: Vrednosti su ključni problem kulture

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2015

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka danas je predstavljen Finalni izveštaj Post-2015 Nacionalnih konsultacija posvećenih temi "Kultura i razvoj" u kojim je učestvovala Srbija sa još pet zemalja sa ciljem da se formuliše nova Agenda UN nakon 2015. godine...Kao rezultat, Srbija je sa Marokom,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.