Šta se na Štrandu beli - Egzitaši šator razapeli

Izvor: Politika, 07.Jul.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se na Štrandu beli - Egzitaši šator razapeli

NOVI SAD – Egzit kamp jutros u osam sati otvorio je svoje kapije za posetioce jubilarnog 15. Egzit festivala, a prvi gosti kampa bili su Crnogorci i Makedonci, odnosno Vladan i Vuk iz Podgorice i Jovče, Fifka i Kristijan iz Strumice.

Kamp se ove godine nalazi na novoj lokaciji, na najlepšoj plaži na Dunavu - novosadskom „Štrandu”, a kako su Tanjugu rekli prvi gosti kampa, nova lokacija je najatraktivnija od svih dosadašnjih i za razliku od predhodnih ima dosta drveća čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hlad je spas od paklene vrućine, a tu je i plaža i Dunav i sve to zajedno nudi mnogo veći komfor kamperima.

Vlado i Vuk iz Podgorice kažu da su u Novi Sad stigli vozom koji, kako rekoše” „za divno čudo nije kasnio”, pa su imali dovoljno vremena da na recepciju kampa stignu pre osam sati, što je termin zvaničnog početka rada kampa, i , kako sa ponosom ističu „uđu u istoriju” kao prvi pravi gosti kampa, jer oni koji su se već u njemu nalazili, a bilo je tridesetak šatora, su volonteri koji su došli dan ranije i „koji se ne računaju”.

Vlado je istakao da im je to što su došli prvi omogućilo da „zazmu prostor u debeloj ladovini i na njemu razapnu čador”, ali je požurio da se opravda da je za „sve kriv voz koji nije kasnio” i da on i njegov drug nisu ranoranioci i da im „ne pada na pamet da ruše mit o Crnogorcima, radu i spavanju”.

„Da nije voz požurio mi ne bi poranili, no bi još zvali nekog, a u Novi Sad ima puno Crnogoraca, da nam postavi šator i da nađe debelu ladovinu”, kaže Vlado pola u šali, a pola i zbilji, ljubazno pozivajući goste da svrate u njegov šator na rakiju jer se zna „kakvi su Crnogorci domaćini”.

Vuk je rekao da su prošle godine bili na Egzit festivalu prvi put, da je sa njima bio još jedan drug koji se lani „preforsirao' pa nije moga' doć' ove godine”, a da su njih dvojica „kalkulisali prošle godine i da su se ove vratili da utvrde gradivo”.

„Mogli smo da iznajmimo stan i sigurno bi bilo komfornije, ali to ne bi bilo to. Kamp je zaista fenomenalna stvar, evo videli smo neke momke da su došli iz Vašingtona samo da bi bili u kampu, pa kad su oni mogli da potegnu toliki put preko sveta, možemo i mi koji smo tu na par sati, ako voz ne kasni”, rekao je Vuk.

Nakon poziva da popijemo rakiju u „njihovom domu” i našeg odbijanja jer smo „na radnom mestu” Vlada je zanimalo za koju medijsku kuću radimo, a kad je dobio odgovor Tanjug uzviknuo je „Vuče ovi su ti iz Tanjuga, znaju li ti kući gde si, ako ne znaju sad će znati siguran budi, Tanjug ti svi u Crnu Goru prenose”.

Mrtvu trku za titulu „prvih kampera” sa Vukom i Vladom vodila je trojka raspoloženih momaka iz Makedonije, tačnije iz Strumice - Jovče, Fifka i Kristijan, koji su od samog ulaska u kamp krenuli da vode „naučnu raspravu” o tome u koje doba dana će na kom delu kampa biti najveća hladovina.

„Treba nam debeo hlad. Ovde je najbolje, ali nije ravno, kako da nađemo nekog da nam malo lopatom iskopa i poravna teren, ne mora on sam da radi evo i mi smo tu, mi ćemo ga bodriti, a ako treba zvaćemo i komšije da ga bodre”, kaže Fifke, očigledno zadužen za dobru atmosferu u „makedonskom vigvamu” koji će valjda do kraja dana biti podignut, posle višečasovne debate da li sunce „bije s ovu ili so onu stranu”.

Jovče, koji studira u Skoplju, kaže da mu je ovo prvi put da dolazi u Novi Sad i na Egzit festival i da očekuje odličan provod. Kako je istakao odluku da dođe u Novi Sad doneo je na nagovor nekoliko prijatelja koji su ranijih godina bili na Egzitu i koji su ga „danima davili” pričama o sjajnoj atmosferi te je rešio da to i sam oseti.

Među onima koji su još juče postavili svoje šatore a koji nisu u konkurenciji za prestižnu titulu prvog kampera, jer se ne radi o „pravim” gostima, već o volonterima, su Marko i Tijana iz Beograda i Adla iz Sarajeva.

„Ovo je peti Egzit na kome volotiramo, ranije smo došli jer je Tijana juče imala obuku, a ja je imam danas, a vi ste malo poranili”, rekao je vidljivo pospani Marko, usput gunđajući da se Tijani od rane zore šeta, i pravdajući se da joj on za to nije kriv pa mu „ne da oka da sklopi”.

Tijana je, međutim, bila potpuno drugačijeg raspoloženja, razdragano je pričala kako jedva čeka da počne Egzit, a pre svega da što veći broj gostiju počne dolaziti u kamp jer kako reče „kamp je vrh”.

„Kamp je pola Egzita, ko nije bio u kampu kao da nije bi bio na Egzitu”, rekla je Tijana.

Jedna od volonterki na Egzit festivalu je i Adla iz Sarajeva, koja je takođe smeštena u kampu i koja je u Novi Sad došla juče. Ona kaže da do sada nije bila u Novom Sadu, ali da je prošle godine bila na Sea Dance festivalu u Budvi zbog čega je odlučila da dođe i na Egzit.

„Mnogi prijatelji su mi savetovali da dođem na Egzit uveravajući me da kao mlada osoba moram da osetim tu atmosferu, odlučila sam da ih poslušam i verujem da nisam pogrešila”, rekla je Adla.

Izlazeći iz kampa na „Štrandu” videli smo da je na recepciji počela da se stvara gužva, da kamp počinje da živi svojim prepoznatljivim životom.... i tako sve do 14. jula, a onda opet dogodine „Jovo na novo”.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.