„Snežan” početak u Veneciji, kao u Berlinu

Izvor: Politika, 01.Sep.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Snežan” početak u Veneciji, kao u Berlinu

Špankinja Izabel Koišet otvorila ovogodišnje Berlinale filmom o istraživačima Severnog pola, Mostra nastavlja trend i večeras započinje holivudskim filmom o osvajačima Mont Everesta Islanđanina Baltazara Kormakura. – 21 film u trci za „Zlatnog lava”

Venecija, Lido – Zimus je, podsećanja radi, 65. Berlinale počelo „snežnim” biografsko-avanturističkim filmom „Niko ne želi noć” španske rediteljke Izabel Koišet o istraživačima Severnog pola, sa Francuskinjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Žilijet Binoš i Japankom Rinko Kikuči u glavnim ulogama. „Snežno” će večeras početi i 72. Venecijanski festival. Trodimenzionalnim američkim avanturističko-biografskim trilerom „Everest” Inslanđanina Baltazara Kormakura („101 Rejkjavik”, „Mali put do nebesa”, „Venčanje u Beloj kući”, „Dubina”...) o osvajačima Mont Everesta, sa plejadom holivudskih zvezda – od Džejsona Klarka i Džejka Džilenhala do Robin Rajt, Emili Votson i Kire Najtli – u vodećim i sporednim ulogama. U slučajnosti odavno ne verujem. Biće da se ovde radi o još jednom festivalskom trendu.

Ovogodišnja filmska mostra u svom glavnom takmičarskom programu ima 21 film koji se takmiči za „Zlatnog lava”, o čemu će odlučivati žiri predvođen Alfonsom Kuaronom, meksičkim rediteljem sa dužim holivudskim stažom (prošlogodišnji festival započeo je njegovim filmom „Čovek ptica”, za koji je osvojio Oskara, ali ne i nagradu u Veneciji).

 Među takmičarskim filmovima dominiraju američki i italijanski filmovi, ali se festivalski umetnički čelnik Alberto Barbera potrudio da pronađe kakav-takav balans i sa filmovima iz „ostatka sveta”. Tako će se za „Zlatnog lava” takmičiti i poljski autor Jerži Skolimovski sa filmom „11 minuta”, Argentinac Pablo Trapero sa „Klanom”, Australijanka Sju Bruks sa filmom „Tražim milost”, Kinez Žao Ljang sa dokumentarcem „Behemot”, ruski autor Aleksandar Sokurov sa „Frankofonijom”, Turčin Emin Alper sa tursko-katarskim filmom „Pomama”, izraelski autor Amos Gitai sa filmom „Rabin, poslednji dani” i Kanađanin  Atom Egojan sa filmom „Sećanje”. Među Italijanima su legendarni Marko Belokio, Đuzepe Gaudino, Pjero Mesina, Luka Gvadanjino, a Amerikanci u najvažniju festivalsku trku stižu u sledećem sastavu: Čarli Kofman i Djuk Džonson, Keri Fukunaga, Lori Anderson (udovica Lua Rida), Drejk Doremus, Tom Huper.

Najstariji filmski festival na svetu nudi ove godine sveobuhvatan pregled svetske kinematografije, izjavio je pred početak 72. Mostre Alberto Barbera, najavljujući i dolazak velikog broja filmskih zvezda: Entonija Hopkinsa, Roberta de Nira, Leonarda Dikaprija, Breda Pita, Robin Rajt, Kire Najtli... Zvezda na Lidu nikada ne nedostaje. Od osnivanja pa do danas Venecijanski festival Holivud ne zaobilazi, a i Italijani su takvi da neobično vole sve što je „amerikano”.

Otkada je postao takmičarski program i „Horizonti” su postali i burni i dinamični. Ovde se ove godine takmiče filmovi iz Izraela, Brazila, Francuske, Grčke, Danske, Rumunije, Irana, Indonezije. Tradicionalno, „Dani autora”, kao paralelni i nezavisni program od glavne venecijanske struje, nudi onu vrstu filma koja je odavno poprimila epitet autorski. „Nedelja kritike” i dalje je namenjena filmskim debitantima. U ovoj selekciji je prošle godine Ršumovićevo „Ničije dete” osvojilo čak dve nagrade kritike (Fedeore za najbolji scenario i Fiprescija za najbolji film) i nagradu publike „Nedelje kritike”. Pojačana je i takmičarska selekcija kratkometražnih filmova. U ovom programu prvi put se takmiči i jedan film iz Crne Gore – „Dvorišta” Ivana Salatića.

„Zlatni lav” za životno delo svečano će biti uručen francuskom reditelju Bertranu Tavernijeu, koji je ove godine bio gost Emira Kusturice na Kustendorf festivalu. Počast će biti odata i legendarnom meksičkom reditelju Arturu Ripstajnu za 50 godina njegove plodne karijere. Tim povodom će van konkurencije biti prikazan i njegov novi film „Ulica gorčina”. Američkom majstoru trilera Brajanu de Palmi biće uručena nagrada „Slava filmskom stvaraocu”, dok će njegovom sunarodniku, reditelju Džonatanu Demiju, tvorcu kultnog filma „Kad jaganjci utihnu”, pripasti nagrada „Vizionarski talenat”. Njegov najnoviji film „Rok kraljica” sa Meril Strip stići će i do naših bioskopa za desetak dana.

Za svečano zatvaranje 72. Mostre 12. septembra, odabran je kineski film „Gospodin šest” Guan Hua, koji producenti najavljuju kao „veoma zabavnu akcionu komediju”.

Počast Orsonu Velsu povodom stogodišnjice rođenja

Venecija, Lido – Ovogodišnja Mostra imala je nesvakidašnji uvodni dan. Juče je u dvorani Darsena upriličena svečana projekcija restaurirane kopije autorske verzije filma „Otelo”, koji je nenadmašni Orson Vels snimio 1951. godine, a već naredne u Kanu osvojio „Zlatnu palmu”.

Orson Vels i Suzan Klutijer u Velsovom filmu „Otelo” (Foto Venecijanski festival)

Ovaj događaj je bio samo jedan u nizu svečanosti koje je povodom stogodišnjice rođenja ovog filmskog velikana priredio Venecijanski festival u saradnji sa Činečita arhivom i filmskim muzejom u Minhenu. Originalnu muziku iz ovog filma izvodio je Aleksandrijski orkestar, a pravo iznenađenje predstavljala je projekcija tridesetominutnog Velsovog filma „Mletački trgovac”, koji se dugo smatrao izgubljenim. Ovaj filmski projekat Orson Vels je započeo 1969. godine, ali ga je ostavio nedovršenim. Vraćanje u život ovog filmskog materijala predstavlja zato veliki doprinos istoriji filma, ali i istoriji burnog i veoma kreativnog života genija kakav je bio Vels.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.