Izvor: B92, 07.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodna Bosna o ubistvima Srba

Sarajevo -- Sarajevski nedeljnik Slobodna Bosna na naslovnoj strani objavio je fotografije ubistava Srba u Sarajevu iz 1992. godine.

Na fotografijama su prikazani ubijeni Srbi iz sarajevske opštine Novi grad, iz naselja Alipašino Polje. List navodi da je u Sarajevu tokom rata van ratnih dejstava ubijeno oko 850 Srba, što je predmet debate od kraja rata. Naime, zvaničnici Republike Srpske tvrde da je ubijeno nekoliko hiljada Srba, dok zvaničnici u BiH smatraju da je to nerealan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj.

U opširnom tekstu o ubistvima Srba u Sarajevu tokom rata u BiH, list ukazuje da zvaničnici iz Republike Srpske ističu da je u Sarajevu ubijeno nekoliko hiljada Srba, dok direktor istraživačko-dokumentacijskog centra u Sarajevu Mirsad Tokača takve tvrdnje smatra političkim nagađanjima. On kao primer navodi da se na prvoj strani dokumenta koji je predstavio direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan, ime jednog te istog čoveka ponavlja deset puta.

Prema rečima šefa Federalne komisije za traženje nestalih Amora Mašovića, na području deset sarajevskih opština broj nestalih osoba srpske nacionalnosti procenjuje se na 250 do 300.

Ratni član Predsedništva tadašnje Republike BiH i predsednik Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović pre pet godina je izneo tvrdnju da je tokom opsade u Sarajevu stradalo između 2.500 i 3.000 građana srpske nacionalnosti.

Savez logoraša RS pre četiri godine čak je saopštio da je u Sarajevu ubijeno više od 8.000 Srba. Predsednik logoraša RS Slavko Jovičić je rekao da je samo kroz vojni zatvor Ramiz Salčin u Sarajevu prošlo preko 5.000 Srba, od kojih je 500 ubijeno, a da je u Sarajevu nestalo 536 osoba srpske nacionalnosti.

Glavni tužilac u Istočnom Sarajevu Rajko Čolović je Haškom tužilaštvu dostavio predmete protiv 119 osoba za zločine nad sarajevskim Srbima, a Haško tužilaštvo je vratilo predmete za 13 osumnjičenih lica, zbog nedostatka dokaza.

Prema navodima Slobodne Bosne, koja se poziva na evidenciju Centra službi bezbednosti Sarajevo od 5. aprila 1992. do 31. decembra 1994. godine, na području sarajevskih opšina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i dela opšine Novi Grad u tom vremenu je ukupno počinjeno 291 ubistvo. Među ubijenima su 110 bili građani srpske nacionalnosti, 80 bošnjačke, 20 Hrvata i oko 90 onih koji nisu mogli da budu identifikovani, ali se pretpostavlja da se radi o Srbima, rekao je za list penzionisani policajac tog centra.

Prema izvorima Slobodne Bosne iz Haškog tužilaštva, koje je obradilo sva ubistva na području sarajevske policije, ukupno je ubijeno 836 civila srpske nacionalnosti van ratnih dejstava. Prema nalazima haškog tima, najodgovornije osobe za likvidacije Srba u sarajevskim naseljima Hrasnica i Dobrinja su komandanti tadašnjih armijskih snaga general Ismet Hadžić i Fikret Prevljak, piše Slobodna Bosna.

"Slobodna Bosna" piše da je još pre dve godine zastupnica Partije demokratskog prosperiteta u Parlamentu BiH Jelena Đurković predložila da se pri Parlamentu formira Komisija za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu i da taj predlog realizuje Saveta ministara, ali da Vlada BiH nikada nije na dnevni red stavila raspravu o formiranju komisije.

Kako je Beti saopštio član Parlemanta BiH Šefik Džaferović, komisija za stradanje Srba u Sarajevu nije formirana jer je Predstavnički dom Parlamenta BiH predlagao još pre dve godine da se donese odluka o formiranju komisije za utvrđivanje stradanja svih građana Sarajeva tokom rata. "Međutim, sada su u toku inicijative da se formira komisija ne samo za utvrđivanje istine o stradanju stanovnika Sarajeva, već o stradanju svih građana iz cele BiH", rekao je Džaferović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.