Rezerve krvi na minimumu

Izvor: Politika, 23.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerve krvi na minimumu

Očekivani dnevni priliv u Institutu za transfuziju narednih dana je oko 100 jedinica dragocene tečnosti, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je juče da su rezerve krvi na minimumu i da je potrebna dragocena tečnost svih krvnih grupa. Trenutno je najizraženiji deficit krvi A i B pozitivne i nulte negativne krvne grupe.

Ukoliko se odziv građana hitno ne poveća, može da dođe do odlaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << operacija. Prioritet će imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se operacije koje nisu hitne. Očekivani dnevni priliv u Institutu za transfuziju narednih dana je oko 100 jedinica krvi, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica krvi.

Rezerve dragocene tečnosti sada su dovoljne za dan i po, kaže Gordana Antuljeskov, saradnik za odnose sa javnošću instituta, a apelu ove ustanove juče se odazvao veći broj građana nego prethodnih dana.

– Prikupljeno je 196 jedinica krvi, a izdato je 216. To znači da je dnevna potrošnja veća od broja prikupljenih jedinica. Od nekoliko centara iz Srbije, koji takođe imaju sličnih teškoća ovih dana, dobili smo u toku jučerašnjeg dana oko 100 jedinica krvi. Preuzimanje i distribucija svih raspoloživih jedinica krvi  je uobičajena praksa u okviru transfuziološke službe. Institut ima daleko veće zahteve u odnosu na transfuziološke službe iz drugih gradova. Treba imati na umu da se u prestonici, pored Beograđana, zbrinjava više od 50 odsto najtežih bolesnika iz čitave zemlje – naglasila je Gordana Antuljeskov.

Koliko je važno da Institut za transfuziju ima stabilne rezerve krvi, pokazuje primer da je juče za samo jednog pacijenta izdato 30 jedinica krvi B pozitivne krvne grupe. Treba imati u vidu da je povećan broj povreda ljudi nastalim u saobraćajnim nesrećama koje su u porastu tokom letnjih meseci.

– Apel građanima da dođu i daju krv još je na snazi, s obzirom na to da je optimalna rezerva krvi u institutu neophodna za potrebe beogradskih zdravstvenih ustanova dvostruko veća od trenutne – dodala je Gordana Antuljeskov.

Krv se može dati u Institutu za transfuziju, u Ulici Svetog Save 39, od 7 do 19 sati. 

D. D. K.

objavljeno: 24.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.