Obeležen nacionalni praznik Švajcarske

Izvor: Politika, 02.Avg.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen nacionalni praznik Švajcarske

–Švajcarska i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose zahvaljujući međusobnom razumevanju – pozdravljajući mnogobrojne zvanice, kazao je ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh. Povodom nacionalnog praznika Švajcarske konfederacije, on je organizovao prijem u bašti svoje rezidencije na Senjaku, kome je prisustvovala i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, kao i ličnosti iz verskog, kulturnog i javnog života zemlje i akreditovani predstavnici ambasada u Beogradu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Ambasador Ruh podsetio je da imamo tradiciju i zajedničku kulturu koja čini neraskidive veze ove dve zemlje. Da je muzika jedan od elementa koji ujedinjuje narode potvrdio je i nastup Slobodana Trkulje, našeg čuvenog muzičara i kompozitora, čiji je nastup na prijemu ambasador najavio sa posebnom radošću. U vrtu punom cveća i zelenila, Trkulja je na gajdama izveo himnu Srbije „Bože pravde”, a pre toga je na alpskom rogu himnu Švajcarske intonirao muzički par obučen u nacionalne nošnje svoje zemlje.

Uz podsećanje ambasadora da će njegovi gosti uživati u onome što ima dva različita, ali jaka korena – misleći na muziku – zajedno su tradicionalne numere izveli švajcarski umetnici i Trkulja, koji je potom nastup obogatio pesmom „Nebo moje”. Ambasador Ruh je tu kompoziciju nazvao univerzalnom himnom. U svom nadahnutom govoru on je kazao da korenje ponekad ima čudesne, tajanstvene puteve i stvara nešto što i hiljadama kilometara daleko može da poveže one koji se razumeju.

– Muzika je u tom pogledu zajednička celom čovečanstvu – zaključio je ambasador uz rođendanske čestitke.

Švajcarska konfederacija, koja danas ima 26 kantona, proslavila je 723 godine postojanja. Gostima se obratila i Krista Markvalder, potpredsednica švajcarskog parlamenta. Gosti su tokom dvočasovnog druženja mogli da probaju specijalitete švajcarske kuhinje, kao što su čuvene bele kobasice. Uz vino je dobro išao i švajcarski sir, a na trpezi su bile i razne druge slatke i slane đakonije i sladoled.

A. Kurteš

objavljeno: 02.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.