Miša Brkić: Džordžija u našim mislima

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miša Brkić: Džordžija u našim mislima

Srpska četiri nova tipa naoružanja od kojih će Balkan strepeti.

Tako mediji u Srbiji obaveštavaju domaću javnost i zloslutno prete komšijama najnovijim dostignućima srpske vojne industrije prezentovanim u Abu Dabiju na 13. međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme.

Ovo novo uterivanje straha u kosti susedima i junačenje nimalo pohvalnom liderskom pozicijom Srbije u regionu dolazi samo dva dana pošto je srpski premijer Vučić odaslao urbi et orbi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pismo o svojim namerama da od zapadnog Balkana napravi – carinsku uniju. Za koju su, inače, ključni preduslovi stabilnost i dugoročna predvidivost.

Vučićeva namera dočekana je salvama odobravanja, ali uglavnom u regionalnom, “srpskom korpusu”. Ostale komšije, zasad, razumljivo oklevaju, nesigurne u iskrene ponude Beograda iz kojeg jednog dana odzvanja “Oda radosti”, a drugog tutnje ratni bubnjevi.

Nema nikoga na Balkanu, osim nekoliko usijanih militarističkih glava, ko sumnja u prednosti koje bi biznismenima i radnicima donela carinska unija. Slobodno kretanje robe i usluga, ukidanje međusobnih carina, vancarinskih opterećenja i kvota i uvođenje zajedničke spoljnotrgovinske politike (carinska tarifa) prema trećim zemljama... oslobodilo bi neslućene izvozne mogućnosti privreda država regiona. Primera radi, Albanija izvozi 40 odsto manje od svojih mogućnosti, Makedonija i BiH – 33 odsto manje od onoga što mogu, a Srbija i Crna Gora izvoze 27 odsto manje od onoga što bi realno mogle. Region bez carina neviđeni je mamac za investitore i velika šansa za nove radnike i bolji životni standard.

Carinska unija logičan je nastavak zone slobodne trgovine na Balkanu (CEFTA sporazuma). U prethodnih deset godina uvozno-izvozna razmena unutar sporazuma CEFTA povećana je milijardu evra (sa 2,5 na 3,5), a svaka država pojedinačno povećala je svoj izvoz u proseku oko 75 odsto.

Kao i pre deset godina za Zonu, danas je i za Uniju potrebna – politička volja. Bez nje (političke volje) o Uniji će građani regiona maštati kao što je pevao Rej Čarls u “Džordžija u mojim mislima”, sanjajući mir i umerenost (što i jeste moto te države), a ne ekstremizam.

Carinska unija zapadnog Balkana teško je dostižan cilj ako se gleda iz današnjeg ugla. Unija je nemoguća dok razni naši i njihovi dačići, vulini, đurići... seju netrpeljivost i mržnju, dok mediji huškaju na oružje i rat, dok se neprestano indukuju neprijatelji, dok prugama šetaju limene crkve, dok u državnim institucijama sede ekstremni nacionalisti, dok se tužakamo po međunarodnim sudovima...

Političari skromnih vizija, čiji pogled ne seže dalje od topovskog nišana, olako bagatelišu velike ideje. A carinska unija jeste velika ideja i zato je mala verovatnoća da će je napraviti sadašnja generacija balkanskih političara. Države i narodi zapadnog Balkana od poslednjeg rata nisu bili u gorim odnosima nego što su danas. Zasluge za to pripadaju političkim elitama, koje se nisu dokazale sposobnim da otvore granice za slobodan protok robe, usluga i ljudi i tako stvore dobru poslovnu klimu.

Zato carinsku uniju na zapadnom Balkanu može da nametne i sprovede samo neko uticajniji, neko u koga još čežnjivo gledaju sve države regiona – EU. Da li je ona spremna u ovom trenutku da se time bavi?

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.