Ministarstvo blokira biblioteku

Izvor: Politika, 26.Nov.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo blokira biblioteku

Upravni odbor NB Srbije traži pomoć od premijera zbog spora sa Ministarstvom kulture oko uslova konkursa za direktora

Članovi Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije uputili su pismo predsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da posreduje u razrešenju problema u komunikaciji, koju ovaj odbor ima sa Ministarstvom kulture, zbog čega su do sada propala već dva konkursa za izbor novog upravnika NBS-a.

Ključni problem zbog kojeg ovi konkursi nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uspeli jeste obavezan uslov koje nalaže Statut Narodne biblioteke Srbije, prema kojem je potrebno da kandidati imaju četiri godine iskustva u rukovođenju ustanovama kulture, i deset godina rada u oblasti kulture.

Iako su imenovani na četiri godine, članovi Upravnog odbora: Gojko Tešić, predsednik, i članovi Radovan Beli Marković, Miladin Ševarlić, mr Simo Potkonjak i Ivana Nikolić, još pre nego što su navršili drugu godinu rada, podneli su ostavke zbog toga što Ministarstvo kulture nije odgovaralo na njihove predloge izmene Statuta. Ministarstvo kulture nije čak ni usvojilo ostavke ovog Upravnog odbora.

– Pre godinu dana, Upravni odbor je Ministarstvu kulture Republike Srbije dostavio predlog izmena i dopuna Statuta Narodne biblioteke, budući da ovaj važeći neodgovarajućim, birokratskim i formalističkim kriterijumima za izbor upravnika onemogućava najistaknutije stručnjake, kulturne i naučne radnike, da učestvuju na konkursu. Tako Narodna biblioteka ne dobija ličnost koja će dostojno predstavljati ovu kuću srpske kulture – stoji u pismu upućenom premijeru Vučiću s potpisom mr Sima Potkonjaka.

– Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, koga je imenovala vlada na čijem ste vi čelu, sačinjen je, ne ustručavamo se da kažemo, od dobronamernih i kompetentnih ličnosti, poznatih u srpskoj kulturi, koji se svim silama trude da usmere strateške pravce rada ove ustanove, oslanjajući se na saradnju i podršku nadležnog Ministarstva kulture. Iz nama nepoznatih razloga i bez ikakvog objašnjenja, Ministarstvo kulture, međutim, blokira rad ovog Upravnog odbora, pa samim tim i biblioteke, koja predstavlja zalogu duhovnih vrednosti nacije i stožer identiteta srpskog naroda – istaknuto je još u pismu premijeru Aleksandru Vučiću, uz napomenu da Ministarstvo kulture „odgovara nerazumljivim ćutanjem na sva obraćanja, molbe, pisma, predloge i predstavke, koje mu ovaj Upravni odbor dostavlja već godinu dana”.

Posledica ove nezdrave situacije, ne samo za Upravni odbor, već i za zaposlene u Narodnoj biblioteci Srbije, jesu dva propala konkursa, kao i stanje v. d. direktora, koje traje tri godine.

Vidno nezadovoljan ovakvim razvojem događaja, Gojko Tešić na konferenciji za novinare nije hteo da daje izjave, ali su sa novinarima razgovarali mr Simo Potkonjak i Miladin Ševarlić.

Oni su jednogodišnje nereagovanje ministra kulture Ivana Tasovca nazvali „mističnim” i nerazumljivim, i zato su se obratili premijeru Vučiću zbog, kako su naglasili, njegovog razumevanja problema naroda i države.

Na drugi konkurs raspisan krajem oktobra, prijavili su se bibliotekari koji nisu zadovoljili kriterijum – četiri godine rukovođenja institucijom kulture: dr Nevena Tomić, mr Snežana Nenezić, i mr Predrag Đukić, kaže se u saopštenju Upravnog odbora. Simo Potkonjak je kazao da „čak i ako bi se nekim slučajem prijavio pisac formata Dobrice Ćosića, ni on ne bi zadovoljio pomenuti uslov”.

Iako je ovaj Upravni odbor ponudio Ministarstvu kulture ostavku, prema rečima Miladina Ševarlića, ne može tek tako bez staranja da ostavi Narodnu biblioteku, koja čuva i održava 5,5 miliona jedinica različite književne građe. Zbog toga je još jednom pozvao Ministarstvo kulture da razmotri predlog izmena Statuta NBS-a.

U Ministarstvu bez komentara

Sinoć pred zaključenje ovog izdanja pokušali smo da dobijemo komentar Ministarstva kulture na kritike koje su članovi Upravnog odbora NBS uputili na račun ovog ministrastva. Nezvanično nam je rečeno da je to stara priča i da se tim povodom neće oglašavati.

M. Vulićević

objavljeno: 26/11/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ponovo poništen konkurs za upravnika

Izvor: Danas, 26.Nov.2014

Beograd - Članovi Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije uputili su juče pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da im pomogne u komunikaciji sa Ministarstvom kulture i informisanja, budući da je i drugi konkurs za upravnika ove ustanove propao, jer nijedan od troje prijavljenih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.