Marjanović: Tasovac da podnese ostavku

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marjanović: Tasovac da podnese ostavku

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje i poslanica Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović pozvala je danas ministra kulture Ivana Tasovca da podnese ostavku, jer su udruženja umetnika pokazala nezadovoljstvo izmenama i dopunama Zakona o kulturi.

Ona je nakon sednice tog odbora na kome nisu usvojene izmene i dopune tog zakona, a kojima je predviđeno ukidanje nacionalnih priznanja umetnicima, ocenila da je sada jasno da ministar Ivan Tasovac ne treba više >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da ostane na toj funkciji.

"Današnji rezultat glasanja je neuobičajen. Retko se dešava, ali mislim da je dovoljan razlog da ministar Tasovac podnese ostavku, jer ;nije u mogućnosti da obezbedi podršku ni te parlamentarne većine koja ga je izabrala za ministra", kazala je Marjanović novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je navela da će odluku odbora kome su prisustvovali i predstavnici raznih umetničkih udruženja objasniti na sednici parlamenta kao predsednica odbora, ali će nastupati i kao DS.

"Mi (DS) bismo tražili da se povuče zakon, ali pošto je vanredno zasedanje to nije moguće prema poslovniku. Zbog toga pozivam vladu da povuče ili da zamolim sve poslanike vladajuće većine da usvoje amandmane koji će poboljšati zakon, ali on i dalje neće biti dovoljno dobar", rekla je Marjanović.

Ona je u ime DS navela da se ta partija protivi ;ukidanju nacionalnih priznanja za doprinos u kulturi.

"Tasovac je izjavio da bismo smo dobili bolji rezultat da smo te umetnike stavili u tombolu, a među dobitnicima je i Milena Dravić, ;Bisera Veletanlić, Ratko Božović, Slobodan Šijan. Mislim da je krajnje nekorektno da se on tako ophodi prema tim umetnicima", dodala je ona.

Marjanović je izjavila i da se DS protivi ;i ukidanju ustanova kulture od nacionalnog značaja.

"To je krivica političara koji su degradirali odnos prema tim ustanovama, a ne da kažnjavamo umetnike", ocenila je ona.

Ona je navela i da je nedopustivo što dobitnici NIN-ove nagrade nemaju zdravstvenu knjižicu, a da taj problem traje već godinama.

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije nije prihvatio danas izmene i dopune Zakona o kulturi koji predviđa ukidanje dodele nacionalnih priznanja umetnicima, nakon što su udruženja ukazala na sve nedostatke tog predloga.

Protiv izmena tog zakona glasalo je pet poslanika, četvoro je bilo za, dok dvoje nije glasalo, a sednici su prisustvovali i predstavnici nekoliko umetničkih udruženja i organizacija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.