Letelica Spejseksa došla do svemirske stanici, ali je dostava odložena

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2017, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letelica Spejseksa došla do svemirske stanici, ali je dostava odložena

Američka kompanija Spejseks ("SpaceX") morala je da odloži danas isporuku sredstava Međunarodnoj svemirskoj stanici zbog greške u navođenju broda za snabdevanje.

Spejseksov brod za snabdevanje Dregon ("Zmaj" na engleskom) bio je udaljen oko kilometar od svemirskog odredišta kada se pojavio problem u sistemu za navođenje, pa je akcija obustavljena.

Prvatna kompanija Spejseks, koja za agenciju NASA izvodi letove do svemirske stanice, saopštila je da će kvar biti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << otklonjen do sutra ujutru kada će početi novi pokušaj dostave.

NASA je saopštila da ni svemirska stanica ni šest astronauta koji se u njoj nalaze nisu bili u opasnosti.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici udaljenoj 400 kilometara nalaze se dva Amerikanca, tri Rusa i jedan Francuz.

Spejseks, kompanija koju vodi vlasnik Tesle milijarder Ilon Mask, isporučuje zalihe na svemirsku stanicu od 2012. godine, a ovo je prvi put da je njena isporuka obustavljena u poslednjem trenutku.

Nekoliko sati ranije Rusija je iz Kazahstana uspešno lansirala letelicu za snabdevanje svemirske stanice, posle neuspelog pokušaja u decembru zbog kojeg je i odložen povratak tri ruska astronauta iz svemira i odlazak druga dva. Zalihe bi trebalo da budu dostavljene stanici u petak.

Dregon je lansiran iz Kompleksa 39A Kenedijevog svemirskog centra, koji nije korišćen od 2011. godine. Spejseks ima dvadesetogodišnji ugovor sa NASA za korišćenje tog kompleksa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Letelica Spejseksa dostavila zalihe svemirskoj stanici iz drugog pokušaja

Izvor: Beta Video, 23.Feb.2017, 16:17

VAŠINGTON - Letelica američke kompanije Spejseks (``SpaceX``) uspela je danas da dostavi zalihe Medjunarodnoj svemirskoj stanici udaljenoj 400 kilometara. Dostava je juče obustavljena zbog problema sa navodjenjem letelice Dregon, ali kvar je brzo otklonjen i drugi pokušaj je prošao bez problema....

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.