Kulturnom dodatku „Politike” uručena nagrada „Niko Garone”

Izvor: Politika, 29.Avg.2015, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturnom dodatku „Politike” uručena nagrada „Niko Garone”

Smederevo – Dodelom Nagrade „Niko Garone” Kulturnom dodatku „Politike” za dugotrajno, istrajno i posvećeno bavljenje kulturom u našem medijskom prostoru, preksinoć je otvoren je 11. Međunarodni multimedijalni festival „Patosofiranje”.

Vesni Roganović, urednici Kulturnog dodatka, priznanje je uručila Vojka Pajkić, novinarka RTS-a, u ime redakcije Kulturnog dnevnika, prošlogodišnjeg laureata. Čestitajući koleginici ona je istakla da Kulturni dodatak spada u red tradicionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrednosti koje društvo legitimišu na kulturnoj mapi sveta, dok za novinarsku profesiju, pogotovo redakcije kulture, predstavlja merilo stvari.

Zahvaljujući „Patosofiranju” za čast koja je ukazana njoj i „Politici”, Vesna Roganović je istakla trud svih ljudi koji su dali snagu i značaj Kulturnom dodatku.

– To nije nimalo lako jer živimo u jednom paradoksalnom vremenu – rekla je Vesna Roganović. – Kulturna scena je toliko bogata i revolucionisana pojavom novih multimedijalnih, performativnih, vizuelnih i drugih žanrova i formi, a nikada se nije toliko razglabalo o kulturi, njenoj ugroženosti, pa možda i nestanku. Nikada nismo imali toliko literata, umetničkih zvezda i drugih stvaralaca kao kolumnista u našim novinama i drugim javnim medijima, i nikad reč intelektualca nije imala tako mali domašaj i značaj u društvu. Nikada nismo imali više menadžera u kulturi i nikada kulturne ustanove nisu tako loše poslovale i tavorile u besparici kao danas. Nikada nismo imali više izdavača i knjiga, niti manje čitalaca prave literature po glavi stanovnika i toliko malo biblioteka. Nikada nismo imali više glumaca na političkoj sceni, ni toliko malo političara ispred pozorišnih scena. Nikada toliko medija i toliko malo kulturnih rubrika. Nikada, na kraju krajeva, nismo imali više pesnika, a istovremeno toliko malo poezije u našim životima. Nikad se niko nije manje ni čudio svemu tome, uostalom rekli su nam da živimo u vreme koje je zapravo kraj istorije, pa i kulturne istorije.

Nagrada „Niko Garone” ustanovljena je 2014. godine kao posebno priznanje novinarima i medijima za angažovanje u oblasti kulture. Nosi naziv po istaknutom novinaru i pozorišnom kritičaru italijanskog lista „Republika”, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.