Ivana Pejčić: Advokatska igra prestola

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jun.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivana Pejčić: Advokatska igra prestola

Igra prestola i dalje traje u Advokatskoj komori Beograda. Već mesecima gledamo beskrupuloznu igru za osvajanje trona, uz brojne intrige i obmane, s promenjivim saveznicima i neprijateljima, gde se o časti mnogo priča, a urušavaju se svi temelji advokatske profesije.

Izbori za rukovodstvo beogradskih advokata prolongirani su godinama, tako da su neki advokati početkom ove 2017. odlučili da uzmu stvari u svoje ruke i sami organizuju izbore, mimo večitog vladara ABK Slobodana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Šoškića. Ta grupa izbore je održala 13. maja – izabran je Jugoslav Tintor. Nakon toga i druga struja održava 10. juna izbore i izabran je Vladimir Gajić. Sada postoje dva “izabrana” predsednika beogradskih advokata, koji jedan drugom osporavaju legalnost i legitimnost.

Dugogodišnja igra prestola učinila je da se veliki deo beogradskih advokata potpuno povuče iz izbora rukovodstva; na obe skupštine glasala je samo četvrtina od ukupnog broja beogradskih advokata. Komora se otuđila od advokata, politika je suviše duboko ušla u ovu samostalnu i nezavisnu delatnost, a većina advokata ne želi da učestvuje u radu svog udruženja. Komora se svela na mali krug ljudi oko nekih funkcija koji kontrolišu sve. Nasuprot tome, većina advokata, posebno mlađih, apstinira i nije zainteresovana za svoju budućnost. To “povlačenje” mladih je generalno najveći problem u Srbiji jer upravo oni treba da budu buntovni i predvodnici talasa društvenih reformi, a imamo mlade koji već na početku karijere “smatraju” da ih ne pogađaju problemi struke. To treba da zabrine sve građane.

Nasuprot razjedinjenoj Advokatskoj komori, postoje zajednički cilj i interes ove profesije. Podsetimo se samo kako su advokati bili jedinstveni 2014. tokom protesta, dok su mesecima držali u blokadi celokupni pravosudni sistem Srbije. Tada su pokazali snagu i jedinstvo, ali i kolika su pretnja tako udruženi. No, možda je tada nastao problem jer političarima ne treba jaka advokatura, njima očigledno više odgovara marginalizovana. Cepanje Komore svakako je podsticano iz različitih političkih krugova jer uvek ima onih koji su spremni da zarad male lične koristi žrtvuju sve, pa i svoju profesiju. U prilog tome govori i činjenica da nakon tog protesta advokatura godinama ništa nije uspela da ponovo organizuju, čak ni te više puta pomenute izbore, a kamoli neki drugi protest.

Bezvlašće u ABK odgovara onima koji žele da advokaturu svedu na uslužnu delatnost. Pitanje je sada da li će se pokazati malo zrelosti i uspeti da se kroz dijalog suprotstavljenih strana prevaziđu nastali problemi i dođe do zajedničkog rešenja. Najbolje bi bilo da se narednih nekoliko meseci iskoristi kao prelazni period, tokom kojeg bi suprotstavljene strane zajedno organizovale fer i poštene izbore, čime bi se rešili brojni problemi. Time bi se izbegla histerična kakofonija i niz bezobraznih igri u dokazivanju ko ima više prava na tron.

Napokon, ukoliko ne uspeju sami da reše problem, rešiće im neko drugi. A onda su tek u pravom problemu; u igrama za tron urušiće temelje advokature i izgubiti – nezavisnost i samostalnost. Time se završava i igra jer ko god da dobije presto, neće imati nad kim da “vlada”.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.