DESET JAJA 150 DOLARA? Inflacija u Venecueli ostavlja ljude i decu gladne, stvar se otima kontroli!

Izvor: Telegraf.rs, 31.Maj.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DESET JAJA 150 DOLARA? Inflacija u Venecueli ostavlja ljude i decu gladne, stvar se otima kontroli!

Procena Međunarodnog monetarnog fonda bila je da će inflacija u Venecueli ove godine dostići vrtoglavih 720 odsto, ali se ispostavilo da je to bilo optimistično predviđanje, budući da je sada mnogo verovatnije da onda dostigne 1200 procenata.

Pad cena nafte, od koje ova zemlja zavisi, je najveći deo problema. Međutim, stručnjaci optužuju vladu i za neodgovorno ponašanje koje se pretežno odnosilo na izdatke sistema socijalne pomoći, ali i subvencije za naftne proizvode, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su davali Kini i ostalim zemljama.

O tome šta ova hiperinflacija znači za obične ljude, govori samohrana majka Marija Linares (42), službenica u ministarstvu, koja živi u siromašnom delu Karakasa.

Mesečna plata ove žene iznosi 27.000 bolivara, što je skoro 2.500 evra i 2.7o0 dolara, s obzirom na to da je zvanični kurs 10 bolivara za 1 dolar.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Venecuelanci imaju malo poverenja u ovaj trend, kao i sposobnost njihove vlade da sanira ekonomsku krizu koja je zahvatila njihovu državu, pribojavajući se da vrednost dolara uskoro može da skoči na 1.000 bolivara: u tom odnosu snaga, mesečna zarada Linaresove biće 27 dolara.

U decembru, Marija je skoro pola plate trošila na namirnice. Sada je, pak, potreban skoro ceo njen mesečni lični dohodak da bi nahranila svoje dvoje dece.

Njihova ishrana, pritom, je sve osim raznolika i kvalitetna.

Foto: Tanjug/AP

Kako kaže, poslednji put kada su jeli piletinu bio je decembar!

Najpametnije je kupovati u radnjama u kojima je država regulisala cene. To, međutim, podrazumeva čekanje u redu preko noći, koje kupce često ostavlja praznih ruku, kada oni ispred njih pokupe sve proizvode.

- Poslednji put sam kupovala hranu u jednoj od tih radnji pre tri meseca. Prodali su mi kilogram pirinča, kilogram paste, kilogram šećera i litar ulja za 1.540 bolivara. Ali, da bih kupila te proizvode po regulisanim cenama, morala sam da kupim i lubenicu od 400 bolivara, a nisam je ni želela ni imala još novca za nju - priča Marija.

Foto: Tanjug/AP

Ona, zato, najčešće kupuje od uličnih preprodavaca, kod kojih je sve mnogo skuplje, a da bi našla sve što joj je potrebno, mora da obiđe pet ili šest mesta.

U Merkalu, jednom od marketa sa kontrolisanim cenama, 10 jaja koštalo je 450 bolivara u decembru. Zvanična cena sada je 1.020 bolivara, ali kako Marija kaže, nikada nije uspela da ih nađe u Merkalu. Zbog toga ih kupuje na ulici, gde za njih mora da izdvoji 1.500 bolivara.

To je 150 dolara po zvaničnom kursu, odnosno dolar i po, na crnom tržištu deviza.

Foto: Tanjug/AP

Krajem prošle godine, mleko u prahu Marija je plaćala 90 bolivara (8 evra), dok je već u februaru 2016. njegova cena skočila na 245 bolivara (22 evra): na ulici, ono košta između 750 (67 evra) i 1.000 bolivara (90 evra).

Marija dodaje da se njena porodica nikada nije ubrajala među bogate, ali da ovakve cene sada čine da se osećaju siromašnije nego ikad.

- Ne samo da nismo bogati, sada smo i gladni. Ne znam šta ću da radim, ako cene nastave da skaču - kaže Linaresova.

(Telegraf.rs / Izvor: latimes.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.