Alge „napuštaju” užički vodovod

Izvor: Politika, 23.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alge „napuštaju” užički vodovod

Svi podaci do kojih je došao Zavod za javno zdravlje ukazuju da je zagađenje vode izazvano kratkotrajnim akcidentom

Užice – Petog dana problema s vodosnabdevanjem u ovom gradu, alge nestaju iz užičke vode, kažu zdravstveni stručnjaci. Stanje u vodovodnoj mreži se bitno popravilo, neprečišćena voda na postrojenju za preradu već ne sadrži alge. Ali valja sastaviti tri dana njene ispravnosti da bi se ukinula sadašnja zabrana korišćenja za piće i kuvanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a s njom i vanredna situacija.

Cisterne i flaširana voda, dakle, još su svakodnevica grada na Đetinji. Iz užičkog Zavoda za javno zdravlje javnost iz dana u dan obaveštavaju o koncentraciji algi i nematoda, a direktorka te ustanove dr Biljana Mijović trend osetnog pada broja tih ćelija ovako objašnjava:

– Ovi podaci ukazuju da je zagađenje vode izazvano kratkotrajnim akcidentom, nečim nepovoljnim što se odjednom dogodilo – rekla nam je ona, pa napomenula da je u narednom periodu potrebno intenzivirati ispiranje gradske mreže.

Kakav je to nagli udar bio na ovdašnji vodosistem, o tome još nema pouzdanih saznanja. Po jednim tvrdnjama, postojanje algi u Sušičkom vrelu otvara mogućnost da je nešto možda stiglo iz nedovoljno sanitarno zaštićenog područja uzvodno uz reku Sušicu, o čemu je prekjuče ministar Velimir Ilić govorio upozorivši na otpadne vode iz 67 seoskih klaničnih postrojenja u tom kraju. Po drugim pretpostavkama, problem je izazvala ljudska greška, jer se neko izgleda „igrao” ventilom na priključku dva cevovoda (onog iz Vrutaka i onog iz Sušice) u selu Stapari pa naglo propustio vodu punu algi iz Vrutaka u vodovodnu mrežu.

   A da će se nadležni više baviti „ljudskim faktorom” svedoči i prvo hapšenje u vezi sa užičkom vodom. Policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, uhapsila i zadržala (do 48 sati) direktora ovdašnjeg JKP „Vodovod” Dragana Simića, pa ga sada saslušava. Njemu tužilaštvo na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti: da nije u odgovarajućoj meri obezbedio vodovodnu infrastrukturu kojom se vrši dovod vode od Sušičkog vrela da fabrike vode, ta da je odlukom kontrolu pijaće vode od juna smanjio sa četiri na dva puta mesečno. Simić je, inače, na čelo „Vodovoda” postavljen krajem pretprošle godine (na predlog URS) odlukom vladajuće lokalne koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.

Istovremeno, tužilaštvo je, kako nezvanično doznajemo, krenulo i u provere drugim pravcem. Proveravaju sada da li su eventualna zagađenja nastupila na području uzvodno od Sušičkog vrela. Nadležni ispituju da li je neko odatle svojim činjenjem, neki mogući zagađivač, doprineo stvaranju problema s vodosnabdevanjem u Užicu. Ishod ovih provera se s pažnjom očekuje, jer pitanje sanitarne zaštite novog izvorišta ne sme ostati nerešeno.

Dve pretpostavke

Alge u Sušičkom vrelu stigle iz nedovoljno zaštićenog područja uzvodno uz reku Sušicu

• Neko se „igrao” ventilom na priključku dva cevovoda u selu Stapari pa naglo propustio vodu punu algi iz Vrutaka u vodovodnu mrežu

B. Pejović

objavljeno: 24.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.