Intel kupuje firmu za projektovanje čipova

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intel kupuje firmu za projektovanje čipova

Intel kupuje firmu za projektovanje kompjuterskih čipova, Alteru, za 16,7 milijardi dolara - u gotovini

Posao je sklopljen već posle prve runde pregovora dve kompanije, završene u aprilu. Ta transakcija je poslednja u tekućoj konsolidacije grane industrije, čiji je cilj jačanje prihoda i profita. Po dugoročnom sporazumu iz 2013. godine Intel sarađuje sa Alterom u proizvodnji nekih vrhunskih čipove koje je projektovala ta kompanija, ;mnogo manja od Intela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ; dok je Altera za projektovanje koristila deo Intelove tehnologije za proizvodnju čipova.

Ta kupovina je najveća u 47-godišnjoj istoriji Intela.

Intel, čije je sedište u Santa Klari, u Kaliforniji, najveći je svetski proizvođač čipova za PC i prodaje većinu čipova koji se koriste u serverima, što je mnogo profitabilniji proizvod.

Altera je atraktivna jer pravi čipove koji se koriste u telefonskim mrežama i automobilima. Intel je tražio partnera u tim oblastima jer opada potražnja za čipovima za lične kompjutere, pošto se sve više ljudi oslanja na "pametne telefon" i tablet-računare. Altera prodaje i čipove koje korisnici mogu konfigurisati za posebne funkcije obrade podataka ili skladištenje (field-programmable gate arrays), uključujući i bazne stanice mobilne telefonije i telefonske centrale.

Akcionari Altere dobiće 54 dolara po akciji, što je premija od 11 odsto na cenu na zatvaranju berze, u petak, akcija te firme iz San Hosea, u Kaliforniji.

Altera će postati jedinica Intela. Cena njenih akcija je u ponedeljak porasla više od 6,0 odsto.

Upravni odbori obeju kompanija su odobrili kupovinu.

Dogovor za koji je potrebno odobrenje i akcionara Altere, mogao bi biti sklopljen kroz šest do devet meseci.

Cena akcija Intela je u ponedeljak opala za 45 centi, na 34.01 dolar.
Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.