Sumrak  novinarstva (4): Istina iznad svega

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2017, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumrak novinarstva (4): Istina iznad svega

Da nije sve tako crno i da ima prostora za istraživačko novinarstvo koje ne brenuje ko je na vlasti, pokazuje i nekoliko novinarsko istraživačkih grupacija, poput CINS-a, Krika, Pištaljke, Insajdera...

Uslov svih uslova je da ne budete na tržištu, da ne zavisite od reklama, uglavnom državnih firmi ili velikih privatnih kompanija koje su po pravilu u nekom zavisnom odnosu prema državi.

Novinari takvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << redakcija dobijaju vremena za prilježno istraživanje, neopterećeni autocenzurom.

Činjenica da se ove medijsko-istraživačke grupacije projektno finansiraju, odnosno da sa projektima konkurišu za sredstva kod evropskih i američkih fondova ili fondacija "omiljenog" Sorosa ili Rokfelera, koristi se za optužbe da su strani plaćenici i da posao odrađuju za tuđi, a ne za interes domaće javnosti.

Direktor CINS-a Branko Čečen podseća da oni konkurišu, baš kao i RTS, kod evropskih fondova, baš kao i srpska država koja je od EU dobila na desetine miliona evra i koja nije bila gadljiva na taj novac.

- Moram s velikim ponosom da kažem da nikada nijedna činjenica nijednog našeg istraživanje nije dovedena u pitanje. Optužba da smo "strani plaćenici" je u stvari skretanje pažnje s onoga što je suština, a to je da smo mi objavili nešto što je istinito, što je bilo skriveno, što je veoma važno i što se odnosi na veliki broj građana - dodaje Čečen.

On podseća da je CINS kod naprednjaka bio veoma popularan dok su ovi bili u opoziciji.

- Zato što mi istražujemo onoga ko barata novcem i pravima građana, a to je uvek vlast. Pošto smo mi bili jednako analitični, kritični i profesionalni i prema prethodnoj vlasti koju su držale demokrate, onda nas je SNS obožavao. Sada, kada stavljamo pod lupu njihove odluke, kako oni barataju državnim novcem i pravima ovog naroda, onda je to problem. Onda smo strani plaćenici - primećuje Čečen.

Granice pristojnosti i profesionalne etike izbrisane su u ovim vremenima svakojake tranzicije. Sada se na prostakluk odgovara prostaklukom.

Nakon što je na TV Prva u humorističkoj emisiji Ivana Ivanovića i njegova četiri saradnika premijer opisan kao čovek sa mikropenisom, ubrzo se na TV Hepi emituje specijalna emisija "Ćirilica" Milomira Marića u kojoj se učesnici skandalizuju primitivnošću Ivanovićeve ekipe.

A potom se uzvraća opisivanjem opozicionog predsedničkog kandidata sličnim vokabularom.

- Daću sebi umetničku slobodu, ipak sam ja toliko godina novinar, taj pacoliki sisar u životu je sisao samo NATO sisu - opisivao je Vuka Jeremića vlasnik i glodur "Informera" Dragan J. Vučićević

Zanimljiv je način na koji se vrše pritisci na novinare istraživačkih portala.

- Ponude uvek idu preko naših kolega, i to vrlo uglednih, koji nam kažu kako imamo veliku podršku, ali da ima jedna priča koja je problematična i da bi trebalo da je uklonimo sa sajta, jer ćemo biti uvučeni u prljavu političku igru. To traje jedno vreme dok ne shvate s kim imaju posla i da mi nećemo podleći tim "ubeđivanjima" - kaže Čečen.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.