Selektivno pozivanje novinara na konferencije loše

Izvor: RTS, 07.Dec.2016, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Selektivno pozivanje novinara na konferencije loše"

U Srbiji je zagarantovana sloboda medija i nije dobro da institucije, kulturna predstavništva ili ambasade na pres-konferencije selektivno pozivaju "svoje" novinare, ukazuju stručnjaci za medije za "Tanjug".
Povod za razgovor sa Jakšom Šćekićem, novinarom Rojtersa, te Miroljubom Radojkovićem i Nedom Todorović, profesorima Fakulteta političkih nauka, bila su dva nedavna događaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ekipama televizija N1, B92 i Prva, kao i televizijske produkcije Insajder nije dozvoljeno, kako su preneli mediji, da prisustvuju predstavljanju makete buduće dekoracije unutrašnjosti kupole Hrama Svetog Save koji je održan 3. decembra u Ruskom domu u Beogradu.
Ataše za štampu ruske ambasade Jurij Pičudin rekao je tom prilikom da su kapaciteti za novinare ograničeni, kao i da su se vodili principom da pozivaju samo medije koji su i ranije izveštavali o izgradnji Hrama Svetog Save.
Prema navodima medija, tri dana ranije, 30. novembra, američki ambasador Kajl Skot ugostio je u svojoj rezidenciji na "formalnom ručku" novinare i urednike pojedinih srpskih medija, što je, inače, deo diplomatske prakse i percipira se kao neka vrsta brifinga, i takođe ne bi trebalo da podrazumeva selekciju medija.
Dugogodišnji novinar i producent Jakša Šćekić ističe da praksa komuniciranja sa "svojim" novinarima nije dobra iz profesionalnih razloga.
"U Srbiji je sloboda medija zagarantovana i svaki medij ima pravo da izveštava sa neke manifestacije ili pres-konferencije. Ako je već takav slučaj da je prostor mali, kao što su to naveli iz Ruskog doma, onda organizator najavi unapred i odabere jednu televiziju i jednu agenciju koje će kasnije dalje distribuirati sadržaj drugim medijima. Ovako ostaje gorak utisak o selekciji medija", objasnio je Šćekić.
Za njega je porazna činjenica da predstavnici nekih zemalja u Srbiji imaju liste "svojih medija".
"Te zemlje mogu tako da se ponašaju u kod kuće. Rusi neka određuju u Moskvi koji će mediji ispratiti Putinovo obraćanje naciji, a Amerikanci neka prave u Vašingtonu listu novinara koji mogu da izveštavaju sa Trampove pres-konferencije", uveren je Šćekić.
Prema njegovim rečima, ponašanje predstavnika Rusije i SAD prema medijima u Srbiji predstavlja izvesno nepoštovanje prema zemlji domaćinu.
"Verujem da naša novinarska udruženja imaju razloga podignu svoj glas i upute zvaničan protest svima koji selektivno komuniciraju sa medijima u Srbiji", smatra Šćekić.
Ističe da na pres-konferencijama premijera Vučića ili ministra inostranih poslova Dačića ima "milion" kamera.
"Ako takav princip komunikacije sa medijima važi u Srbiji, onda treba da ga poštuju i gosti iz drugih zemalja, koji kod nas organizuju medijske događaje", rekao je Šćekić.

Profesor komunikologije na Fakultetu političkih nauka Miroljub Radojković nije mogao da pretpostavi da takva diskriminacija medija danas u Srbiji postoji.

"Prirodno je očekivati da organizatori događaja na koje su pozvani novinari teže maksimalnom publicitetu. Ako neko ne uputi poziv svim medijima prirodno se odrekao dela tog publiciteta, što je suprotno svim zakonima po kojima službe za odnose sa javnosću funkcionišu" istakao je Radojković.
Dodaje da selekcija komunikacije sa medijima šalje poruku o organizatorima događaja na koje su novinari pozvani.
"Ta poruka glasi – Bojimo se nezgodnih pitanja i provokacija. U Srbiji je zakonski regulisana sloboda medija i nezgodna pitanja su deo tih sloboda, koje su tekovine svakog modernog demokratski uređenog društva. Organizatori događaja na koje pozivaju medije treba da se pripreme za svako nezgodno pitanje, za javni nastup i javnu komunikaciju a ne da ukidaju medijske slobode".
Diskriminacija medija nepozivanjem na pres-konferencije ili događaje nikako nije dobra za ljude koji sastavljaju liste "svojih" novinara jer na taj način kompromituju osnovna načela demokratije, zaključio je Radojković.
Profesorka novinarstva Neda Todorović bila je šokirana idejom da neko poziva samo "svoje" medije na pres-konferencije.

"Ometanje novinara u obavljanju njihovog posla je protivzakonito. Zakonom je propisana dostupnost informacija od javnog značaja. To se odnosi na sve medije i sve novinare i nema izuzetka", rekla je Todorovićeva.
Praksa komuniciranja samo sa "svojim" medijima nije nepoznata i nekim od učesnika naše političke scene.
Lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović nije želeo da daje izjave novinarima televizije Studio B jer po njegovim rečima kuća za koju rade nije medij.
Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije takođe je sastavljala liste medija koje želi ili ne želi da prisustvuju pres-konferencijama organizacije koju vodi.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.