Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) REFERENDUM OD KOGA STREPI REGION Do 9 sati glasalo 6,31 odsto birača, incident u Kuli

Oko 1.900 glasačkih mesta na kojima će građani Srpske danas odgovoriti na referendumsko pitanje "Da li ste za to da se 9. januar slavi i obeležava kao Dan Republike?" otvorena su danas u 7 sati. Građani Republike Srpske danas prvi put posle rata izlaze na referendum.

10:45 Čavić: Ne plašim se sankcija posle referenduma

Dragan Čavić, predsednik NDP, izjavio je posle glasanja u banjalučkoj Ekonomskoj školi, da je Srpska apsolutno u pravu kada insistira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na tome da je odluka Ustavnog suda BiH bila pravno neodgovarajuća i politički motivisana.

- Istorijska je činjenica da je 9. januar dan državnosti RS. Uopšte me ne interesuju priče o mogućim sankcijama nakon referenduma – naglasio je Čavić.

10:35 Do 9 sati glasalo 6,31 odsto birača

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan izjavio je da je do 9.00 sati u Republici Srpskoj na referendum izašlo 77.015 glasača ili 6,31 posto građana sa pravom glasa. “Najveća izlaznost do 9.00 sati bila je u opštinama Šekovići, Han Pijesak, Rogatica i Istočni Stari Grad, dok je u Banjaluci do tog vremena na birališta izašlo 7,48 posto građana sa pravom glasa”, rekao je Karan. Kompletnu izjavu pročitajte OVDE.

10:25 U Srbiji referendum teče bez problema

Izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema. Očekuje se da će na biračkim mestima, u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Subotici, glasati oko 10.000 građana, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. On dodaje da će svakom građaninu RS koji dođe sa ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, biti omogućeno glasačko pravo, a da će onim građanima koji imaju dokument Srbije, proverom u biračkom spisku biti omogućeno glasanje.

10.10 Šta kažu građani RS o referendumu

Ko je poranio na glasanje i zašto pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

10:07 Vulin: Najvažnije da sve protekne mirno

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izrazio je danas očekivanje da će referendum u Republici Srpskoj proteći mirno. Navodeći da će referendum imati političke posledice, Vulin je kazao da ćemo "o njima razgovarati kada budu vidljive i jasne, a od svih aktera u BiH očekujemo da vode računa da nijednim svojim ponašanjem, rečju ili postupkom na bilo koji način ne uznemire bilo koga".

Srbija je, dodao je, rekla šta je imala da kaže kad je u pitanju referendum, "ali od svih očekujemo da ulože napor da sačuvaju BiH jer to je njihova država, oni žive u toj zemlji".

10:09 Rašković-Ivić: Srećno!

Šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić poručila je građanima Srpske koji se danas izjašnjavaju na referendumu o Danu Srpske da se ne plaše jer su na pravoj strani istorije i sa njima je cela slobodoljubiva Srbija i Rusija.

"Zato ponavljam reči ruskog predsednika Putina – srećno", poručila je Rašković-Ivić u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima.

10:05 Dodik glasao u Laktašima sa suprugom i sinom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na referendumu u 10.00 sati u Domu kulutre u Laktašima.

On je na biračko mesto došao sa suprugom Snježanom i sinom Igorom.

- Danas je u RS referendum i svečarski dan, sve informacije govore da su sva biračka mjesta otvorena i da nema nikakvih problema pri glasanju. Izlaznost je veća nego sto je uobičajno u ovo vreme kada je redovno glasanje na izborima - rekao je Dodik nakon glasanja. Kompletnu izjavu Dodika pročitajte OVDE.

09.36 Ivanić nakon glasanja: Ne vidim zašto bismo trpeli posledice zbog referenduma

- 9. Januar će ostati dan koji će RS obeležavati, oni koji ne žele, treba da dobiju pravo da ga ne obeležavaju. Ne vidim zašto bi RS trpela posledice zbog ovoga. Ako neko misli da ima uslova za neki drugi referendum, tog referendua o nezavisnosti nema - rekao je srpski član Predsedništva BiH.

09.24 RT RS: Grupa meštana blokrala biračko mesto u Kuli

U mestu Kula kod Gacka manja grupa meštana blokirala je referendumsko mesto, a na lice mesta je izašla policija, javlja TV RT RS. U Kuli većinom žživi bošnjačko stanovništvo. Više pročitajteb OVDE.

09.17 Brčko - kako glasati urpskos zabrani

S obzirom da je održavanje referenduma u Distriktu Brčko zabranjeno, glasači koji žele dati svoj glas o 9. januaru moraju otići u obližnja mesta.

Vlasti u RS su za građane Brčkog dsitrihta sa pravom glasa na referendumu osigurali besplatne autobuse koji ih na svakih sat i po voze iz Brškog na ova mesta.

09.06 TAJNA RUSKE PODRŠKE REFERENDUMU Putinov mali ulog za veći uticaj na Balkanu

Prisustvo Rusije u Republici Srpskoj isprepleteno je političkim i ekonomskim interesima, čijim ostvarenjem se neumitno utiče i na unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, zemlje koja svoju budućnost vidi u priključenju Evropskoj uniji. Više pročitajte OVDE.

09.00 Glasanje protiče mirno, stanje bezbednosti normalno

Stanje bezbednosti na glasačkim mestima u Republici Srpskoj je redovno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, podaci su Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  Srpske "Izbori 2016". Štab prati i preduzima sve mere s ciljem održavanja povoljne bezbednosne situacije u Srpskoj u predizbornoj kampanji, na dan lokalnih izbora i prilikom održavanja referenduma u Republici Srpskoj, saopšteno je iz MUP Srpske.

08.57 Glasa se i u Moskvi, glasalo 5 ljudi

Duško Perović,  šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji  je rekao i da je mesto za izjašnjavanje o referendumu o Danu Republike u Predstavništvu otvoreno jutros tačno u osam časova po moskovskom vremenu i biće otvoreno do večeras do 20 časova. On je rekao da je glasalo do sada pet osoba, a da se najveća izlaznost očekuje oko 13 sati.

08.52 Otvorena glasačka mesta u Belgiji, Holandiji i Francuskoj

Glasačka mesta za izjašnjavanje građana na referendumu o Danu Republike Srpske su jutros na vreme vreme otvorena u: Briselu, Antverpenu, Roterdamu i Parizu. Mario Đuragić, šef Predstavništva RS u Briselu je rekao da su o provođenju referenduma građane smo informisali posredstvom crkve, medija i na na svom sajtu.

08.46 Ovako izgleda glasački listić:

08.44 Referendum - kulminacija jednogodišnjeg sukoba

Referendum je kulminacija gotovo jednogodišnjeg političkog sukoba u BiH, koji je počeo nakon što je Ustavni sud BiH na apelaciju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića odlučio da je 9. januar neustavan, jer se u njemu, navodno ne prepoznaju Bošnjaci, Hrvati i ostali građani RS.

08.32 Zašto je 9. januar važan?

Inače, tog dana je Skupština srpskog naroda 1992. godine proglasila Republiku srpskog naroda u BiH iz koje je kasnije izrasla Republika Srpska i verifikovana u Dejtonu 1995. godine. To je činjenica koju politički vrh RS stalno ističe, jer dokazuje da Srpska nije nastala u ratu, već pre njega, a da je ratom odbranjena, te priznata u Dejtonu i Parizu, kao konstitutivan deo BiH.

Pročitajte još:

Iz tog razloga i pre referenduma je postalo jasno da će gotovo svi izašli na njega podržati proslavu 9. januara.

08.21 Šta nakon zatvaranja birališta?

Međutim, nakon zatvaranja birališta, posao neće biti završen, jer je Narodna skupština RS obavezala Vladu da do kraja godine dostavi izmene Zakona o praznicima u RS.

Još se ne zna kakve će izmene da budu, ali se iz izjava zvaničnika RS da naslutiti da se tim zakonom Bošnjaci i ostali narodi u RS neće "terati" da slave 9. januar. Na taj način, NS RS će pokušati da formalno ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH, a istovremeno zadrži svoj praznik, koji se smatra poslednjim identitetom RS, nakon što su joj odlukom istog suda ukinuti raniji grb, himna i zastava.

08.12 Servisni podaci

08.09 Pravila, procedure, brojke

Građani Republike Srpske, njih oko 1,2 miliona sa pravom glasa, prvi put posle rata izlaze na referendum, a mogućnost da glasaju imaju do 19 sati. Bez obzira na to što Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije želela da učestvuje u sprovođenju referenduma u RS, pravila na njemu važe kao na izborima.

To znači da će građani glasati na istom mestu gde su glasali i pre dve godine na opštim izborima, a oni koji iz nekog razloga nisu sigurni gde im je glasačko mesto mogu to da provere besplatnim slanjem svog JMBG na broj 065 12 44. Više pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

07.56 Strepenje - da li je ovo uvod u ocepljenje?

Ovaj referendum je u regionu i Federaciji BiH shvaćen mnogo ozbiljnije i drugačije, kao uvod u referendum o otcepljenju RS, zbog čega je politička javnost i međunarodna zajednica mesecima bila na nogama u pokušaju da odgovori predsednika RS Milorada Dodika da odustane od njega.

Pročitajte još:

07.49 Bez Bošnjaka na referendumu

Izvesno je da se današnjem referendumu neće odazvati većina Bošnjaka u Srpskoj, jer su to tako od njih zahtevali bošnjački političari. Potpredsednik Srpske Ramiz Salkić i funkcioner SDA čak je poručio da će se postavljanje glasačkih mesta u bošnjačkim naseljima u RS smatrati provokacijom od strane vlasti Srpske. Upravo zbog toga će na MUP RS biti do sada možda najveći teret da obezbede mirnu i dostojanstvenu atmosferu na biralištima, iako bi neki u Federaciji BiH želeli da to bude drugačije.

07.37 Lukač: Pretnje iz radikalnih krugova

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač izjavio je da MUP raspolaže određenim informacijama da pojedini radikalni krugovi, naročito vehabijski, mogu svojim delovanjem ugroziti institucije Srpske ili čak određena mesta na kojima će građani izaći na referendum. On je rekao da će Policija RS eventualne takve pokušaje smatrati terorizmom i odgovoriti na adekvatan način. Više pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

- Iskoristićemo sve svoje potencijale i mogućnosti da zaštitimo naše građane i institucije RS – poručio je Lukač.

07. 31 Obaveštenja o izlaznosti na svaka dva sata

Iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma najavili su da će svaka dva časa saopštavati izlaznost na referendumu, a da će prve nezvanične rezultate objaviti odmah nakon njihovih prikupljanja u opštinskim i gradskim komisijama, a najkasnije 48 časova od zatvaranja glasačkih mesta.

07.25 Zabrana prevoza eksplozivnih materija

Zbog održavanja referenduma o Danu Republike do ponoći je na snazi zabrana prevoza eksplozivnih materija na području Srpske i zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

07.19 Dodik: Da bude mirno i bez ekcesa

Predsednik Srpske Milorad Dodik pozvao je građane Srpske da izađu na referendum o Danu Republike, jer je to veliki dan za Srpsku i njen narod.

- Veoma je važno da referendum prođe mirno i da ne bude nikakvih ekscesa, u bilo kom smislu. Oni koji ne žele ili neće da izađu na referendum - to je njihov stav i to treba poštovati - naglasio je Dodik.

Pozvao je građane na dostojanstvo i da odbace eventualne situacije nasilja i verbalnih vređanja.

Pročitajte još:

- Moramo pokazati da smo zreo demokratski narod i da imamo pravo na naše odluke. Od ovog referenduma zavisiće i naše tretiranje u budućnosti. Zato molim sve građane RS da ovaj referendum shvate kao priliku da poboljšamo naše šanse da i u budućnosti odlučujemo o našim važnim pitanjima -  poručio je Dodik.

07.15 Ovako izglada glasačko mesto u Istočnom Sarajevu

07.10 Istorijat - dosad 3 referenduma

Srpska je od osnivanja održala tri referenduma, pod vlašću SDS, i to u jeku građanskog rata u BiH.

07.02 Dobro došli u blog uživo

Građani RS danas prvi put posle rata glasaju na referendumu. "Blic" će iz minuta u minut pratiti taj proces sa najnovijim i najvažnijim informacijama na jednom mestu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

(UŽIVO) REFERENDUM OD KOGA STREPI REGION Do 9 sati glasalo 6,31 odsto birača; Dodik: Nek hapse referendum, a ne mene

Izvor: Blic, 25.Sep.2016

Oko 1.900 glasačkih mesta na kojima će građani Srpske danas odgovoriti na referendumsko pitanje "Da li ste za to da se 9. januar slavi i obeležava kao Dan Republike?" otvorena su danas u 7 sati. Građani Republike Srpske danas prvi put posle rata izlaze na referendum...10:45 Čavić: Ne plašim se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.