Izvor: Danas, 05.Mar.2015, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski bombarderi upali u vazdušni prostor Irske

Dablin - Jedan avion je morao da skrene s kursa dok je drugi odložio poletanje kako bi izbegli dva ruska bombardera koji su bez upozorenja u februaru upali u vazdušni prostor pod kontrolom Irske, saopštile su juče vazduhoplovne vlasti Irske.

Veruje se da se ovaj incident dogodio 18. februara, istog dana kada su dva ruska bombardera Tu-95 identifikovana blizu britanskog vazdušnog prostora, zbog čega su brojni letovi morali da budu otkazani ili preusmereni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Potez se posmatra kao demonstracija snage Rusije usred tenzija zbog sukoba u Ukrajini, budući da britanski premijer Dejvid Kameron optužuje ruskog lidera Vladimira Putina za osporavanje teritorijalnog integriteta Kijeva.

Irske vlasti su saopštile da su dva ruska aviona letela sa isključenim transporderima - signalnim sistemom uz pomoć kojeg se avion identifikuje na radaru. Snimak koji je emitovan pre dva dana prikazuje avione lovce "tajfune" britanskog RAF-a kako lete pored ruskih bombardera "medveda". Britanski ministar odbrane Majkl Falon upozorio je da NATO mora da bude spreman za "bilo koju vrstu agresije iz Rusije" nakon ovog incidenta, koji je usledio pošto je London opozvao ruskog ambasadora zbog slične epizode u januaru.
Pogledaj vesti o: Incident,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.