PROTEST NA PRAVNOM Nakratko bili blokirani svi izlazi sa fakulteta, studenti slomili staklo na ulaznim vratima

Izvor: Blic, 09.Okt.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST NA PRAVNOM Nakratko bili blokirani svi izlazi sa fakulteta, studenti slomili staklo na ulaznim vratima

Deo grupe studenata koja je juče protestovala na Pravnom fakultetu u Beogradu, prenoćio je u zgradi. Oni su jutro dočekali u amfiteatru V. Predavanja i vežbe na fakultetu su normalno održana, ali, kako kažu studenti, uprava je odlučila da zaključa sve izlaze sa fakulteta osim glavnog gde je stvorena velika gužva kada su predavanja završena. U međusobnom koškanju studenata koji protestuju i onih koji su slušali predavanja neko iz mase je slomio staklo na vratima.

- Odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle tog incidenta uprava je otključala druge ulaze u fakultet, ali je pozvala i policiju. Policajci su ušli u zgradu, nisu nam pravili problem, ali njihovim dolaskom narušena je autonomija fakulteta - javljaju nam studenti koji drže blokiran glavni ulaz.

Kako kažu studenti, oni nisu odustali od borbe koju su juče započeli blokadom Pravnog fakulteta.

- Za danas u 15 sati zakazan je zbor studenata, nakon čega ćemo odlučiti šta ćemo dalje da radimo - kaže jedan od studenata sa Pravnog.

Uprkos tome, na Pravnom fakultetu su predavanja i vežbe danas održana uobičajeno.

Problem je nastao kada je Uprava fakulteta zaključala sve sporedne ulaze na fakultet a ostavila otključanim samo glavni ulaz koji su blokirali studenti.

Sporedna vrata juče su bila izlaz za studente, ali je nakon današnje odluke to nemoguće, zbog čega su studenti sa predavanja pošli ka glavnom izlazu.

U gužvi i preprekama na vratima, došlo je do koškanja, a neko iz mase je slomio staklo na vratima zbog čega je Uprava studentima pretila policijom.

Grupa studenata koja je blokirala fakultet začinila je protest i to - igranjem kola.

Njima se u jednom momentu pridružio i profesor fakulteta.

Studenti su od juče blokirali Pravni fakultet zbog neispunjenih zahteva među kojima su: otključavanje godine, smanjenje cene prenetih bodova na 750 dinara i rok oktobar 2 koji, kako kažu, na drugim fakultetima traje do 17. oktobra, a na Pravnom do 10. u mesecu.

Nakon četiri sata protesta i dva sata blokade, dekan pravnog fakulteta Sima Avramović pozvao je predstavnike studenata na razgovor, ali za stavke izmena cene bodova i održavanje ispita oktobar 2, nije postignut dogovor, zbog čega su sudenti blokadu nastavili i danas.

Uprava fakulteta: Ispitni rok oktobar 2 nije dozvoljen prema propisima

Dekan je juče u obraćanju studentima rekao da ispitni rok oktobar 2 nije dozvoljen prema propisima, jer bi predstavljao sedmi ispitni rok, da je to saopšteno studentima još u januaru 2015. godine, a da će pored toga postojati i tzv. apsolventski novembarski i decembarski rok, što ukupno čini devet ispitnih rokova.

"Pravni fakultet je spreman da prihvati sve one zahteve koji nisu u suprotnosti sa propisima i realnim mogućnostima Fakulteta.

Pravni fakultet je svestan da najveću štetu od ovakvog načina protesta snose dobri studenti koji predstavljaju veliku većinu onih koji nisu u protestu i koji ga ne podržavaju, jer ne žele da zbog blokade bude prekinuta nastava. Zbog toga će učiniti sve da se za pomenute zahteve pronađu kompromisna rešenja, u nadi da se u međuvremenu neće pojavljivati novi zahtevi niti novi studentski predstavnici", navodi se u saopštenju Pravnog fakulteta.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.