Opština Gračanica traži da Institut dokaže tvrdnju o zagađenju

Izvor: Blic, 30.Mar.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Gračanica traži da Institut dokaže tvrdnju o zagađenju

Opština Gračanica nije dobila zvanično obaveštenje "3E instituta" iz Kosovske Mitrovice, o ekološkom incidentu - izlivanju teških metala iz "Jalovine Kišnica" u reku Gračanku, saopštila je danas ta opština.

Opština Gračanica je u saopštenju poručila "3E institutu" da "prestane da stvara paniku među stanovništvom" i da svoje tvrdnje potkrepi analizom.

"Zaista je čudno da o ozbiljnom ekološkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zagađenju - izlivanju teških metala iz 'Jalovine Kišnica' u reku Gračanku, kao i o izlivanje fekalija iz kanalizacije u Gračanici, Lapljem Selu, Kišnici i Badovacu, Opština Gračanica nije zvanično obaveštena od strane '3E instituta' niti je taj institut takve tvrdnje objavio na svom zvaničnom sajtu", navodi se u saopštenju.

Opština ocenjuje da se "politizivanjem teške situacije i iznošenjem teških optužbi", unosi panika medju stanovništo i ne doprinosi rešavanju problema nastalih zbog poplava.

"Pozivamo još jednom '3E institut' da tvrdnje iznete u javnost potkrepi dokazima kao i da se ne služe nagadjanjima i pretpostavkama dok ne pošalju svoje 'stručne' ekipe da na terenu ispitaju situaciju", saopštila je Opština Gračanica.

"3E institut" je sinoć saopštio da je došlo do velikog ekološkog akcidenta, pošto je voda koja se izlila iz korita Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", te su teški metali dospeli u zemljište i podzemne vode.

Institut je pozvao opštinsku vlast da proglasi stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području i zabrani upotrebu vode iz bunara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.