Nenamerno aktiviran prekidač

Izvor: Akter, 05.Maj.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenamerno aktiviran prekidač

Direktorat civilnog vazduhoplovstva objavio je konačni izveštaj o incidentu na avionu falkon Vlade Srbije, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan, u kojem se navodi da je "došlo do gašenja motora, usled nenamernog izvlačenja predkrilaca"

Na avionu registarske oznake YU-BNA, na letu ka Rimu je usled nenamernog, iznenadnog izvlačenja predkrilaca, aktiviranjem prekidača >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u slučaju nužde, pri komandovanom poniranju, od strane vođe vazduhoplova, došlo do gašenja motora broj 3, navodi se u zaključku Direktorata.

Direktorat ukazuje da je gašenje motora posledica nedovoljne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona, a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.

Avion nije pretrpeo nikakva oštećenja usled izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini, što je utvrđeno pregledom aviona istog dana.

Gorivna pumpa je posle testiranja celog gorivnog sistema zamenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provera na zemlji i potom na povratnom letu, avion je sleteo u Beograd potpuno ispravan, navodi se u izveštaju.

Direktorat navodi da će, kao tehnička korektivna mera, biti sproveden preporučeni Servis Bilten, kojim će se promeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprečava mogućnost nenamernog aktiviranja istog, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, bile su suspendovane i oni su u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji, navodi se u izveštaju.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.