Izvor: Danas, 23.Nov.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napetost i uzdržanost

Nakon prošlomesečnog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i vidnog pogoršanja političkih odnosa dve zemlje, ponovo preti sličan scenario u zaoštravanju sa zemljama regiona.

Ovog puta sa Turskom i to zbog smrti mladića iz Srbije u sukobu navijača u vreme održavanja košarkaške utakmice Crvena zvezda - Galatasaraj. Različite su informacije o tome kako je došlo do tragedije u Istanbulu i ko je kriv, ali pojedini ovdašnji političari ponovo su iskoristili >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << priliku da u jednu tragediju i incident na sportskim manifestacijama umešaju i politiku.

Srbija ima dužnost da brine o svojim građanima, te s punim pravom treba od turske policije da traži ozbiljnu istragu, istinu i kažnjavanje krivaca za smrt navijača Crvene zvezde, ali čemu povišeni tonovi, izjave da je reč o „terorističkom“ i „neprijateljskom“ aktu, demarš ambasadoru Turske... Rastu tenzije u javnosti koje prete da naruše bilateralne odnose sa Turskom i poremete politiku Vlade Srbije, koja se konstantno predstavlja kao „lider pomirenja u regionu“. Huliganizam je, svakako, problem ne samo Turske i Srbije već i čitavog regiona. Taj problem treba odlučno rešavati, a ne politizovati.

Uoči istorijske posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, incident koji je izazvalo uletanje drona sa zastavom „velike Albanije“ na utakmicu Srbije i Albanije i pokušaja poboljšanja odnosa dve zemlje, potpuno je bio pomućen politikom. Sastanak dvojice premijera, Vučića i Rame, završen je u ne baš pomirljivom tonu, a taman je bila prilika da se regionalni odnosi unaprede.

Ne ulazeći u to šta i zašto nešto čine druge države, vlast u Srbiji izgleda pokušava da skrene pažnju sa drugih gorućih stvari u zemlji, koje izgleda da ne znaju kako da reše. Diplomatski „skandali“ i dizanje nacionalističkih tenzija pokazalo se kao dobro sredstvo da građani zaborave na tešku ekonomsku situaciju, nezaposlenost, smanjenje plata i penzija...

Tako da zalaganje za unapređenje regionalnih odnosa, na kojem uostalom insistira i EU, Srbiji poslednjih mesec dana baš i ne polazi za rukom. Sportski incidenti, izgleda, presuđuju. Mada, i sa Hrvatskom je poslednjih dana napeto. A nije u pitanju sport. Već Šešelj. Ali nadajmo se da će predstavnici Vlade Srbije ostati uzdržani. Bez obzira na to da li je Hrvatska u pravu ili ne.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.