Lakše je hapsiti žene?

Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše je hapsiti žene?

Komunalna policija uhapsila je juče četiri žene zbog toga što nisu imale bus plus kartu i nisu želele da pokažu lična dokumenta kontrolorima u javnom prevozu. Prvi incident se dogodio na stanici kod „Beograđanke“ kada su komunalni policajci priveli putnicu koja nije imala kartu.

Kako očevici tvrde, privedena devojka molila ih je da je puste, pošto se vozila samo jednu stanicu. Međutim, komunalni policajci su je uveli u službeno vozilo, a zatim i zapretili >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << građanima da ne snimaju događaj.

Takođe, uhapšene su i dve devojke jedna od 23 i druga od 28 godina, koje su odbijale da pokažu lična dokumenta, kao i Beograđanka u Požeškoj ulici na Banovom brdu, koja kod sebe nije imala ličnu kartu.

Komentarišući učestalija hapšenja osoba ženskog pola, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nevena Petrušić, istakla je za Danas da je „malo simptomatična situacija, te da bi kroz istraživanje trebalo utvrditi da li je u pitanju diskriminacija žena“.

- Ako se ispostavi da se češće privode žene, onda možemo reći da su ugrožena njihova prava. Taj kriterijum ne treba da bude obrazac kojim se vode komunalni policajci - kaže Petrušićeva.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, ističe za naš list da bi trebalo da se na celu situaciju „gleda iz sasvim drugog ugla“.

- Pitanje za sve nas jeste da li je to zakonito ili nije, kao i da li je bilo prekoračenja primene sile. Isto tako, trebalo bi da se pitamo zašto se policija toliko ljuti kada se incidenti snimaju - tvrdi Omerović.

Miloš Đajić iz Centra modernih veština smatra da je lakše privesti ženu nego muškarca.

- Komunalnim policajcima je lakše da izađu na kraj sa ženama nego sa muškarcima. Moguće je da postoji i neka interna komanda, po kojoj rade službena lica, a koja podrazumeva da se učestalije hapse osobe ženskog pola - navodi Đajić za Danas.

Podsetimo, pre nekoliko dana na liniji 73 u Zemunu privedena je putnica A. S. koja nije imala bus-plus kartu. Tom prilikom odbila je da pokaže lična dokumenta, zbog čega su je komunalni policajci, koristeći sredstva prinude, odveli u policijsku stanicu u Zemunu. Takođe, Sindikat komunalne policije najavio je da će biti podneta krivična prijava protiv “N. N. lica koje je nezakonito snimalo” vezivanje i privođenje građanke.

Peticija za ukidanje Komunalne policije

Društvenim mrežama kruži peticija kojom se građani pozivaju da daju svoj glas za ukidanje Komunalne policije. Peticiju je za nekoliko sati potpisalo 1.200 građana. U peticiji, između ostalog, piše: “Mi, dole potpisani, zahtevamo od Republike Srbije i Grada Beograda da ukinu instituciju Komunalne policije koja je osnovana protiv važećeg Ustava Republike Srbije”.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.