Kina proglasila pobedu u incidentu sa američkim avionom

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina proglasila pobedu u incidentu sa američkim avionom

Kina je danas proglasila pobedu u incidentu sa američkim izviđačkim avionom koji je nadletao sporno Južno kinesko more i poručila da je vojska "oterala uljeza" radio upozorenjima.

- Kineska vojska je oterala američki avion radio upozorenjima u skladu sa relevantnim propisima. Američki postupci su ugrozili kinesku pomorsku bezbednost, postojala je velika verovatnoća da izazovu neželjene incidente, to je krajnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neodgovorno i opasno. Mi smo vrlo nezadovoljni zbog toga - izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnjih poslova Hong Lei.

On je apelovao na SAD da ne preduzimaju nikakve rizične i provokativne akcije, dodajući da će Kina preuzeti odgovarajuće i neophodne mere da zaštiti svoju pomorsku bezbednost i da se zaštiti od incidenata u vodi i u vazduhu, prenosi AFP.

Novinska ekipa CNN-a izvestila je da je bila svedok incidenta u sredu kada je dispečer kineske mornarice osam puta zatražio od izviđačkog aviona američkih vazduhoplovnih snaga "P8-A Posejdon" da napusti prostor iznad grebena Fajri kros (kineski naziv Junšu), gde Kina spovodi opsežne radove.

"Ovo je kineska mornarica...Ovo je kineska mornarica...Idite!", rekao je dispečer, na odgovor američke posade da lete međunarodnim vazdušnim prostorom, preneo je AP.

Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej polažu pravo na delove strateški važnog Južnog kineskog mora, ali Peking tvrdi da je ta teritorija gotovo u celosti pripada Kini, što je izazvalo zabrinutost u regionu i šire.

Filipini su prošlog meseca izrazili posebnu zabrinutost zbog kineske kampanje prisvajanja koralnih grebena u arhipelagu Spratli, koja je podstakla bojazni o mogućnosti stalnih kineskih baza daleko u okeanu.

Kina je, sa druge strane, izrazila zabrinutost zbog mogućeg plana SAD za slanje vojnih aviona i brodova kako bi se obezbedila sloboda navigacije u Južnokineskom moru.

Američki državni sekretar Džon Keri koji je prošle sedmice boravio u Kini izjavio je da je tom regionu neophodna "mudra diplomatija" u pogledu odnosa između Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine, "a ne postaje i vojna uzletišta" očigledno misleći na piste koje SAD veruju da Kina gradi na grebenima.

- Kina upozorava SAD: Imamo pravo da nadziremo Južno kinesko more

- KRIZA SE PRODUBLJUJE Tenzije između Kine i SAD u Južnokineskom moru zbog špijunskog aviona

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.