Kako sprečiti novi napad na pekare?

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti novi napad na pekare?

Razbijanje pekara Albanaca i Goranaca u Vojvodini pokazalo je kako jedan incident na utakmici može da uzdrma ceo region. Policijskim istragama rešeni su gotovo svi slučajevi, ali ostalo je upozorenje da nam se nešto ovakvo ne dešava prvi put. Zaštita potrebna već tokom posete albanskog premijera, upozoravaju pekari.

Oni čiji su izlozi na pekarama u Vojvodini ponovo razbijani, zadovoljni su podrškom koju su dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i nadaju se da se napadi na njih više neće ponavljati.

Kroz te izloge su pre sedam dana letele kamenice – i to ne prvi put. Bajram Temaj pekaru u Novom Sadu ima skoro 30 godina, a stakla je zbog namernog razbijanja morao da menja više puta. Od posla, ipak, ne odustaje.

"Ja u ovaj grad kad sam došao 1987. godine, nisam ni bio oženjen, ništa. Tada sam počeo da radim kao mali, jer je moj tata bio pekar, dugo godina je radio u Srbiji, u Požarevcu – 35 godina. Tako ja, naravno, doživljavam Srbiju kao svoju državu, već 28 godina sam u Novom Sadu", kaže vlasnik pekare Bajram Temaj.

Temajeva pekara zapošljava oko 70 radnika i plaća dažbine državi. Zahvalan je gradskoj i pokrajinskoj vlasti, i policiji – iako je od njih tražio zaštitu dan pre razbijanja i nije je dobio. Zadovoljan je jer su počinioce brzo pronašli.

"Ovo mi je stvarno jedna velika podrška i naravno da počinju emocije da rade i da se osećam drugačije jer je ustala cela država i stala pred huligane. Tako da, eto ti – zajedno sa svima smo uspeli u roku od dva-tri dana da nađemo počinioce što su nam razbili izloge", kaže Temaj.

Prema prvim izveštajima policije, izloge na pekarama u Vojvodini razbijali su mlađi punoletnici ili stariji maloletnici. Policija već deo njih ima u svojim dosijeima. Istraga je takođe pokazala i da nije postojala nikakva ozbiljna organizacija koja bi koordinirala ove napade.

Račune svodi i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je ponosan kako su njegovi sugrađani stali u zaštitu onih koji ih snabdevaju hranom a meta su napada.

"Nije se ćutalo – o tome se otvoreno govorilo. Reagovalo se, po meni, veoma brzo i efikasno, a svakako da je ključno pitanje kako preduprediti da do tih događaja ne dođe, odnosno šta je preventivni rad", rekao je Vučević.

Kao preventivni rad vojvođanski ligaši predlažu i posebnu vojvođansku policiju, ali ne kao političko pitanje već kao pitanje efikasnosti. Za razliku od prethodnih sličnih situacija, ovoga puta ipak vide promenu.

"Prvi put svi kažemo – bilo je dosta. I sada, ako ove policijske istrage koje su uglavnom završene, ne dobiju sudski epilog, a taj sudski epilog ne bude jasna osuda ljudi koji nisu razbili prozor nego su izazivali versku i nacionalnu netrpeljivost, i ako oni ne budu za to osuđeni, ja se bojim da ćemo mi ponovo, nekom novom prilikom, imati slične scene", kaže Bojan Kostreš, potpredsednik LSV-a.

Prilika za proveru da li je reakcija društva i države svima bila jasna može stići vrlo brzo. Novosadski pekari već za posetu albanskog premijera Beogradu traže od policije da obrati posebnu pažnju na njihovu bezbednost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.