Janković na Odboru: Dužnost mi je da proverim VBA

Izvor: Press, 28.Jan.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković na Odboru: Dužnost mi je da proverim VBA

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da nijednog momenta nije tvrdio da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) prekršila zakon, ali da je dobio saznanja da je tako bilo, i da mu je ustavna i zakonska obaveza da to proveri.
Janković je, na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti posvećenoj izveštaju ombudsmana o nepravilnostima u radu VBA i o incidentu na Paradi ponosa, kada je pretučen >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << brat premijera, rekao da VBA treba da da objašnjenje i da postupak kontrole služi za to.
Citirajući odredbe Zakona o VBA, on je ukazao da Ministarstvo odbrane ne može da se poziva na to da su sva dokumenta data tužilaštvu, jer, kako je naglasio, zaštitnik građana ima pravo da kontroliše rad svih javnih organa, pa i VBA, i tako je u svim uređenim zemljama. Od kontrole su, dodao je on, izuzeti Skupština, predsednik Srbije, Vlada, tužilaštva, sudovi i Ustavni sud.

Janković je podsetio da Zakon o VBA propisuje da se istraga za sva dela koja su se desila van sistema odbrane, a učestvovala su vojna lica, sprovodi u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i policijom.

"Tražio sam da mi se dostavi njihova međusobna komunikacija u slučaju prebijanja brata premijera, a od više od 100 dokumenata koje sam dobio od MUP te dokumentacije nema", naglasio je Janković.

On je dodao i da krivično delo za koje se terete suspendovani pripadnici Žandarmerije, kako ga je kvalifikovao tužilac, "ometanje vojnog lica u vršenju vojne službe", prema zakonu takođe nije u nadležnosti VBA.

"Pokrenuo sam postupak kontrole, jer je cela javnost bila obaveštena o ovom slučaju. Zatražio sam od VBA i MUP podatke kako bih ocenio da li ima potrebe da vodim postupak kontrole", rekao je Janković.

Kako je naglasio, od oba organa je dobio odgovor da se obrati tužilaštvu i traži dokumenta, ali im je potom ukazao da im je ustavna i zakonska obaveza da dostave te dokumente, bez obzira na postupak u tužilaštvu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ne tvrdim da je VBA prekršila zakon,ali imam informacije da jeste"

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2015

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da ne tvrdi da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) prilikom incidenta na Paradi ponosa septembra 2014. godine prekršila zakon, već da je dobio saznanja da jeste, te da je njegova ustavna i zakonska dužnost da to proveri...- To su sumnje, možda postoji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.