Izveštaj o prebijanju Vučićevog brata do kraja meseca

Izvor: Danas, 04.Maj.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o prebijanju Vučićevog brata do kraja meseca

- Izveštaj zaštitnika građana Saše Jankovića o incidentu tokom prošlogodišnje Parade ponosa kada je Žandarmerija pretukla premijerovog brata Andreja Vučića, brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog i još dvojicu pripadnika jedinice Vojne policije "Kobre" biće gotov do kraja ovog meseca.

Kako je za Danas rekao zaštitnik građana Saša Janković, njegovi saradnici su prethodnih dana nastavili kontrolu u Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i utvrdili da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dodatna dokumenta o incidentu na Paradi.

- Moji saradnici su bili u VBA i utvrdili da postoje dodatna dokumenta o incidentu na Paradi. Trebalo bi obaviti još niz razgovora sa rukovodiocima VBA, tako da očekujem da polovinom ovog meseca bude okončan preliminarni postupak, odnosno prikupljanje svih podataka, a do kraja meseca i izveštaj o tome da li je bilo propusta. Nakon toga bih mogao da dam i preporuke - ističe Janković.

On objašnjava da je VBA dostavila deo podataka i da je ova institucija "jedini deo Ministarstva odbrane koji je dostavio podatke zaštitniku".

- Tražio sam podatke od Ministarstva odbrane, a ne od VBA, jer obezbeđenje Vučića i Malog čine pripadnici Kobri i vojne policije, koji su u nadležnosti Ministarstva odbrane, a ne VBA. Ali su odgovore na naša pitanja dali iz VBA, a ja od njih nisam ni tražio podatke. Moj zahtev ministru odbrane Gašiću se odnosi na celo ministarstvo - naglašava Janković.

Na pitanje Danasa da li je imao kontakata sa ministrom Gašićem, Janković odgovara da nisu imali kontakata, osim što su imali službenu prepisku.

- Dva puta smo tražili i dva puta su odbili da nam dostave dokumentaciju - kaže Janković i navodi da ministar i danas tvrdi da čeka dozvolu tužilaštva, iako je suđenje žandarmima optuženima za incident počelo.

Sukob žandarma sa pripadnicima Kobri, sa kojima su bila braća premijera i gradonačelnika, izazvao je proteklih meseci brojne političke kontroverze, jer je Ministarstvo odbrane odbilo da ombudsmanu dostavi dokumentaciju o ovom slučaju. Janković je zatim podneo krivičnu prijavu protiv vojnih policajaca i naveo da su odbili usmena naređenja žandarma i sukobili se sa njima, pokušavajući da prođu kroz kordon, ali je tužilaštvo tu prijavu odbacilo. Kao svojevrstan odgovor, Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv osmorice žandarma, tvrdeći da su napali vojno lice u vršenju službe i da su zloupotrebili službeni položaj.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ima i novih dokumenata u slučaju Andrej Vućič

Izvor: Mondo, 04.Maj.2015

Izveštaj zaštitnika građana Saše Jankovića o incidentu tokom prošlogodišnje Parade ponosa, kada se Žandarmerija potukla sa Kobrama i premijerovim bratom Andrejom Vučićem, biće gotov do kraja meseca...Foto: Beta/Milan Obradović..Kako je za Danas rekao zaštitnik građana Saša Janković, njegovi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.