Inicijativa traži od Vučića da osudi napad na aktiviste u Beški

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa traži od Vučića da osudi napad na aktiviste u Beški

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić pozvala je danas premijera Aleksandra Vučića da osudi napad na aktiviste te nevladine organizacije u Beški, navodeći da incident na tribini SNS-a u tom mestu predstavlja "napad na sve mlade koji se ne slažu sa negiranjem zločina i promocijom ratnih zločinaca u javnom prostoru" .
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Anita Mitić je na konferenciji za novinare u Beogradu ocenila da je incident na tribini na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin, "kontinuitet iste politike iz prošlosti prema onima koji se suprotstavljaju veličanju ratnih zločinaca".

Ona je dodala da konferenciji ne prisustvuju aktivisti Inicijative koji su bili u Beški, "jer se plaše za sopstvenu bezbednost i ne žele da budu medijski eksponirani".

- Mi smo deca devedesetih godina, nasilje je okruženje u kome smo rasli. Ako se ovako nastavi, i naša deca će dobijati batine. Zato zahtevamo od Aleksandra Vučića da osudi napad na naše aktiviste i da zaustavi batinaše iz svoje stranke, da SNS prestane da promoviše osuđene za ratne zločine i da zastupa ne samo na rečima evropske vrednosti u svojoj politici - rekla je Anita Mitić.

Optužujući SNS za napad na aktiviste Inicijative, ona je ocenila i da su svi koji nisu stali u njihovu odbranu "saučesnici".

- Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dao je legitimitet batinama kada nije osudio napad na naše aktiviste i kada nas je nazvao fašistima. Mi smo se izrazili transparentom a oni pesnicama - kazala je Anita Mitić.

Ona je navela i da je aktivistima koji su učestvovali u incidentu u Beški policija uručila pozive za svedočenje u svojstvu građanina.

- Funkcioneri SNS-a, predvođeni Nebojšom Stefanovićem, izneli su niz nesitina o dešavanjima na tribini. Nas su tukli razbacani mladići, oštetili su jedan naš auto. U policijskoj stanici smo proveli četiri časa gde nismo davali izjave već smo odgovarali na pitanja o događaju - kazala je direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, dodajući da je policija bila korektna prema aktivistima "dok nije stiglo saopštenje SNS o napadu".

Na tribini SNS-a održanoj pre dva dana u Beški kod Inđije, dogodio se incident kada su aktivisti Inicijative pre početka govora Veselin Šljivančanina, osuđenog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, razvili transparent na kojem je pisalo "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama". Tokom tog performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative i izacili njihove aktiviste.

Direktorka Inicijative Anita Mitić rekla je tada da je povređeno svih devet aktivista koji su došli u Bešku, od kojih je dvoje završilo u Hitnoj pomoći.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.