Incidenti u Đakovici, probijen kordon policije

Izvor: RTS, 28.Avg.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti u Đakovici, probijen kordon policije

Grupa nezadovoljnih Albanaca probila policijski kordon u Đakovici, bacajući petarde i gađajući policiju crvenom farbom. Jake policijske snage osiguravale su raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu da obeleže slavu.
Povodom posete raseljenih Srba iz Đakovice, koji su u pravoslavnoj crkvi obeležili slavu Uspenja Presvete Bogorodice, protestovala je grupa nezadovoljnih Albanaca.

Okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su na kratko probili policijski kordon, uz detonacije petadi, gađajući policiju crvenom farbom, javlja dopisnik RTS-a.
Policija je upotrebila suzavac i sprečila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta.
Policija je uhapsila jednu osobu. Okupljeni su uzvikivali "Srbija ne može da prođe", ističući transparent "Nema pomirenja bez pravde".
Nakon kraćeg vremena okupljeni Albanci su se razišli. Raseljeni iz Đakovice su bezbedno, uz jaku policijsku pratnju, napustili taj grad i uputili se prema Visokim Dečanima.
Pre današnje posete raseljenima iz Đakovice je je u nekoliko navrata bilo zabranjivano da posete gradsku crkvu.
Početkom godine, za Božić, raseljeni iz Đakovice su došli u grad, ali su zbog protesta Albanaca i napada kamenicama na autobus, odustali od posete crkvi.

Gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja izjavila je RTS-u da su preduzete sve mere da današnja poseta raseljenih protekne mirno.
"Treba da se poštuje volja ljudi, treba da se poštuje vera naravno i treba da se poštuje i svo ono što smo mi prolazili pre 16 godina, samo mirnim putem i dijalogom možemo da rešimo stvari", smatra Mimoza Kusari Ljilja.
Uz veliko policijsko obezbeđenje raseljeni Srbi iz Đakovice stigli su jutros u taj grad, na proslavu crkvene slave Uspenja Presvete Bogorodice.
Raseljeni kojima je u nekoliko navrata bilo zabranjivano da posete crkvu u Đakovici, stigli su u tri autobusa iz više mesta na Kosovu i centralne Srbije.
Predsednik Udruženja raseljenih Đakovičana Đokica Stanojević kaže
da Đakovičani nemaju nikakvo političko opterećenje.
"Mi smo jednostavno udruženje Đakovičana koji vole svoju crkvu, svoj grad i svoju ulicu", kaže Stanojević.
Slađana Kuzmanović koja je raseljena iz Đakovice ističe je nekada bilo slobodnije da se dođe.
"Prošle godine recimo nije. Gađali su nas i nisu nam dozvoljavali da dođemo tamo gde smo kršteni", napominje Kuzmanovićeva.
Liturgiji je prisustvovao kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić koji je naglasio da sa ovog mesta žele da pošalju poruku mira i pomirenja.
Predstavnici raseljenih Đakovčana su se zahvalili ministru Jevtiću i svima onima koji su omogućili da budu danas u crkvi, naglasivši da je današnji praznik, praznik pomirenja, praznik oproštaja i novog početka.
"Niko nikome i nikada više ne treba da bude smetnja, zajadnički život je moguć i u sklopu toga je potrebno malo tolerancije i razumevanja kako bi Đakovičani i svi drugi raseljeni, bili u mogućnosti da se u što skorije vreme vrate svojim kućama", ističe Jevtić.  
Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović poručuje da ljudi žele da se vrate.
"A mi želimo da im pomognemo. Pitanje je da li na lokalu postoji dobre volje", kaže Stojanović.
Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović pozvao je gradonačelnicu Đakovice da oštro osudi današnji napad Albanaca na Srbe. 
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đakovica: Albanci probili kordon policije

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2015

ĐAKOVICA - Grupa nezadovoljnih Albanaca probila policijski kordon u Đakovici, bacajući petarde i gađajući policiju crvenom farbom. Jake policijske snage osiguravale su raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu da obilježe slavu...Povodom posjete raseljenih Srba iz Đakovice, koji su u pravoslavnoj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.