Brisel: Bomba nije podmetnutna, požar izazvao eksploziju

Izvor: B92, 29.Avg.2016, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Bomba nije podmetnutna, požar izazvao eksploziju

Brisel -- U najnovijem izveštaju o eksploziji rano jutros na Institutu za kriminologiju na severu Brisela, navodi se da su tvrđnje o podmetnuitoj bombi lažne.

Najverovatnije je u pitanju kriminalno delo, a ne teroristički akt, saopšteno je iz kancelarije briselskog tužilaštva.

"U pitanju je namerno podmetanje požara u laboratoriji savezne policije", rekla je portpariolka i dodala da "eksploziv nije ni ubačen niti ranije podmetnut, već da požar izaziva eksplozije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema ranijim izveštajima, jedan ili više napadača su automobilom probili ogradu oko tri sata ujutru i potom detonirali bombu nedaleko od laboratorija, što je izazvalo požar.

Još nije zvanično utvrđen uzrok eksploziju, ali portparol Protivpožarne zaštite, Pjer Mejs je rekao da "uzrok najverovatnije nije slučajnost", dok je tužilac odbio "da nagađa uzrok eksplozije" na Institutu za kriminologiju.

Belgijski mediji prenose da je uzrok eksplozije "automobil koji je udario u zgradu".

"Eksplozija je bila izuzetno jaka, da su porazbijani prozori u prečniku od više desetina metara", izjavi je Mejs.

Institut za kriminologiju je deo belgijskog pravosudnog sistema, a zadatak mu je da izvodi naučne analize vezane za krivične predmete i proučava sisteme funkcioniusanja zatvorskih sistema.

Belgija je nakon eksplozije podigla stepen pripravnosti nakon terorističkih napada na aerodrom, potom i metro stanicu u Briselu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eksplozija u Briselu: Probili ogradu, detonirali bombu

Izvor: OkRadio.rs, 29.Avg.2016

Brisel -- Na Kriminološkom institutu u Briselu došlo je do eksplozije, a u incidentu niko nije povređen. Kako piše “Raša tudej“, jedan automobil je probio ogradu, a jedan ili nekoliko napadača su detonirali bombu blizu laboratorija Instituta. U zgradi u tom trenutku nije bilo nikoga.

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.