Da li će vas kazniti ako slikate komunalne policajce?

Izvor: Kurir, 26.Jan.2015, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će vas kazniti ako slikate komunalne policajce?

Sindikat Komunalne policije najavio je tužbu protiv N.N. lica koje je snimilo jučerašnji incident. Da li je snimanje zabranjeno zakonom?

BEOGRAD- Budući da je Sindikat Komunalne policije najavio tužbu protiv N.N. lica koje je snimilo incident hapšenja žene u Zemunu, što, kako kažu, predstavlja krivično delo, istražili smo da li je snimanje rada Komunalne policije zaista krivično delo.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Sindikat oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane N.N. lica kao i stavljanje takvog snimka dostupnim javnosti što predstavlja krivično delo i za šta ćemo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca – stoji u saopštenju Sindikata.

Na portalu za besplatnu pravnu pomoć građanima, međutim, piše da snimanje u tom slučaju nije zabranjeno nijednim zakonskim aktom:

- Nijednim pravnim aktom nije zabranjeno korišćenje opreme za audio-vizuelno snimanje u javnosti. Postoje određeni izuzeci od ovog slučaja kao što je zabrana snimanja na određenim lokacijama (poput ambasada, vojnih objekta i sl.), ali na tim lokacijama su jasno istaknuti znaci kojima se ovo zabranjuje.

Takođe, Zakonom o policiji je u čl. 65. st. 3. regulisano da policija ima pravo da zabrani snimanje mesta događaja radi zaštite žrtava krivičnog dela, oštećenih zbog prekršaja ili drugog događaja, kao i u cilju zaštite interesa postupka. Ovo pravo ne predstavlja i obavezu policije tako da će od njihove procene u svakom konkretnom slučaju zavisiti da li će snimanje biti dozvoljeno ili ne (npr. zarad zaštite žrtava silovanja, nasilja u porodici i sl. kao i kada su žrtve maloletna lica policija će po pravilu zabraniti snimanje).

- Kako Komunalna policija nije policija u smislu pomenutog Zakona ona ne raspolaže ovom vrstom ovlašćenja i ne može vam zabraniti snimanje njihovog rada u javnosti – istaknuto je na sajtu “ProBono”.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.