Bušati: Incidenti ne doprinose saradnji

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušati: Incidenti ne doprinose saradnji

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati najavljuje da će program posete albanskog premijera Edija Rame Srbiji biti usaglašen sa srpskim vlastima, "u skladu sa principima međusobnog poštovanja i poverenja i najbolje prakse". Naglašava da je susret Rame i Vučića novi početak u odnosima dve zemlje.

Ditmir Bušati ocenio je da su događaji pre, tokom i posle fudbalske utakmice Srbija - Albanija uneli nezdravu klimu u bilateralne odnose, što ne ide u prilog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobroj saradnji dve zemlje, prenosi Tanjug.

Albanski ministar kaže da je region dosta stadao od ratova, etničkih čišćenja, obostranih optužbi i dodaje da su Albanci više nego odlučni da otvore novo poglavlje saradnje sa Srbijom i drugim zemljama regiona.

"Verujem da niko ne može da ima koristi od nasilja, provokacija, incidenata", ističe Bušati.

Albanski šef diplomatije, koji učestvuje na neformalnom regionalnom skupu šefova diplomatija i ministara privrede, rekao je da ne vidi ništa sporno u nameri albanskog premijera da poseti Preševo.

"I drugi albanski zvaničnici su tokom dolaska u Beograd posećivali Preševo - i Rama je kao predstavnik opozicije posetio Preševo isto kao što sam i ja kao član opozicije nakon posete Beogradu otišao i u Preševo", rekao je Bušati i dodao da je to normalna praksa koja je primenjivana i u prošlosti.

Na pitanje da li je ideja takozvane "velike Albanije" deo zvanične politike Tirane, Bušati je odgovorio da on to ne mora da objašnjava ni srpskoj vladi niti bilo kojoj drugoj vladi u svetu.

"Nažalost, ta ideja je oduvek bila "noćna mora" Srbije, ona nikad nije bila deo našeg političkog projekta i političkog cilja", rekao je Bušati i dodao da je politički cilj vlade u Tirani da ceo region bude deo Evropske unije. 

Šef albanske diplomatije kaže da je članstvo u EU zajednički činilac za sve zemlje u regionu, zbog čega, kako je naglasio, više želi da priča o budućnosti, a ne o prošlosti.

Ipak, Bušati je pozvao srpsku Vladu da sve odgovorne - na stadionu i izvan njega - izvede pred lice pravde i ponavlja kako je njegova zemlja spremna za saradnju sa Srbijom i drugim zemljama.

Novo poglavlje u odnosima Beograda i Tirane

Ocenjujući odnose dve zemlje u poslednjih 20 godina, albanski ministar ukazuje da je susret dvojice premijera prvi susret u istoriji odnosa između dve države.

"Kao takav, on sam po sebi predstavlja novo poglavlje ili novi početak, u čijem fokusu će biti ono što dve zemlje treba da urade u budućnosti u korist bilateralne saradnje, mira i demokratske stabilnosti u regionu".

Bušati smatra da su odnosi Tirane i Beograda veoma važni u kontekstu jačanja regionalne saradnje i perpsektive evropskih integracija, te da u tom smislu i svaki napredak i konkretizacija odnosa izmedu Beograda i Prišštine ide tome u prilog.

"Kosovo je sada regionalna, evropska i međunarodna realnost, koja ne deli Srbiju od Albanije, a još manje deli Srbiju od Zapada i njene evropske budućnosti", dodao je albanski šef diplomatije.

Komentarišući odnose Albanije i Kosova, Bušati je rekao da je to odnos jednog naroda, iste krvi, jezika i drugih zajedničkih atributa, koji, kao takav, predstavlja skup faktora koji je opredeljujući da za Albaniju Kosovo bude strateški saveznik".

Bušati kaže kako je Balkanu je potrebna Evropa u istoj meri koliko i Evropi Balkan.

"Evropska porodica, u koju se svi nadamo da ćemo ući, uči nas da držžave, nezavisno od starih i novih problema, moraju gledati u evropsku budućnost, kojoj jednog dana žele da doprinesu kao članice Unije."

Albanski ministar smatra da će evropska perspektiva povećati sličnosti između dve zemlje i umanjiti postojeće razlike.

Bušati dodaje da postoji mnogo ideja za zajedničke infrastrukturne projekte na regionalnom nivou.

"Važžno je da radimo na njihovoj realizaciji, kao što je učinjeno na berlinskoj konferenciji 28. avugusta. Današšnji sastanak u Beogradu, iniciran od Evropske komisije, ima za cilj produbljivanje procesa koji je započet u Berlinu", zaključio je Bušati.
Pogledaj vesti o: Incident,   Fudbal

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.