Izvor: Blic, 23.Apr.2016, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belize optužuje Gvatemalu da gomila trupe na granici nakon ubistva trinaestogodišnjaka

Mala centralnoafrička država Belize optužila je susednu, veću Gvatemalu da "gomila" trupe na granici dve zemlje pošto je jedan 13-godišnji dečak ubijen u incidentu u kojem su izgleda učestvovali vojnici Belizea.

Guatemala Prez Moralez send soldiers & materials Sarstoon Belize to "enforce sovereignty" https://t.co/dotQbQPHGY pic.twitter.com/6Bf1ZK1nSj

Dve zemlje već dugo imaju teritorijalni spor, pošto Gvatemala tvrdi da je deo njene teritorije u Belizeu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Gvatemala tvrdi da su dečak Hulio Rene Alvarado Ruan, njegov otac i 11-godišnji brat napadnuti dok su obavljali poljoprivredne radove u pograničnoj oblasti.

Predsednik Gvatemale Džimi Morales rekao je da je to "kukavički i preteran napad" koji zaslužujue "potpunu osudu". On je naveo da je pozvao ambasadora Belizea i tražio od susedne zemlje da ispita incident i odgovorne privede pravdi.

Belize je saopštio da su prema prvim izveštajima, njegove snage ispitivale nelegalno krčenje šume na zapadu zemlje gde su privele čoveka iz Gvatemale osumnjičenog da se bavio nelegalnim aktivnostima.

U saopštenju se dodaje da je patrola napadnuta tokom noći i da je pucala u samoodbrani. Pre odlaska s te lokacije na teritoriji Belizea, vojnici su pronašli telo dečaka koje je odneseno na autopsiju.

Privedeni čovek, identifikovan kao Hose Maria Antonio Rejes, predat je policiji.

Pročitajte još:

Premijer Belizea Din Barou osporio je navode predsednika Gvatemala i rekao da Belize "ima dugu istoriju i tradiciju miroljubive zemlje koja poštuje međunarodno pravo i ljudska prava".

Belize tvrdi i da su njegove vojnike, kada se incident desio, pratili članovi organizacije za očuvanje prirode.

Vlada Belieze je u saopštenju sinoć navela da "sadašnje gomilanje gvatemalskih trupa u pograničnim oblastima samo doprinosi povećanju tenzija".

Teritorijalni spor Gvatemale i Belizea, bivše britanske kolonije, star je 150 godina. Gvatemala je priznala Belize kao nezavisnu državu 1991, ali i dalje tvrdi da joj pripadaju delovi te države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.