Američka vojska greškom poslala živi antraks

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2015, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka vojska greškom poslala živi antraks

Američka vojska nenamerno je transportovala najmanje jedan uzorak živog bacila antraksa u jednu komercijalnu laboratoriju u Merilendu, ali u tom incidentu nije postojala nikakva opasnost po javno zdravlje, rekli su američki zvaničnici.

Laboratorija Ministarstva odbrane u Juti je omaškom transportovala uzorak antraksa, a zdravstvene vlasti još testiraju druge uzorke koji su dopremljeni u devet drugih država, rekao je portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu", rekao je on.

Uzorak živog antraksa otkriven je u komercijalnoj laboratoriji 22. maja i druge laboratorije su obaveštene, rekli su zvaničnici.

Laboratorija ministarstva odbrane rutinski transportuje "mrtve" uzorke antraksa koji su inaktivisani preko radijacije, za naučno istraživanje, kažu zvaničnici.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj stanovnika ako se iskoristi kao oružje. Septembra 2001. godine, u Sjedinjenim Državama, spore antraksa poslate su poštom na nekoliko lokacija. Obolele su 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.