Albanski premijer: Nismo odgovorni

Izvor: VOA, 15.Okt.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski premijer: Nismo odgovorni

Albanski premijer Edi Rama rekao je da Albanci apsolutno nisu odgovorni za incident na utakmici u Beogradu i demantovao navode o umešanosti njegovog brata

Brat albanskog premijera Olsi Rama je kao "spekulacije" odbacio navode srpskih medija da je on organizovao incident i da je upravljao letelicom."Nisam ni hapšen niti privođen. Kada se incident dogodio, situacija je postala haotična, policajci su pregledali sve. Pokazao sam im američki pasoš >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i kameru. To je trajalo nekoliko minuta", ispričao je Rama koji je u jutros stigao u Tiranu s delegacijom albanske reprezentacije. Odgovornost Albanije za jučerašnji incident odbacili su i najviši zvaničnici te zemlje.

Albanci apsolutno nisu odgovorni za ono što se dogodilo juče na utakmici u Beogradu, kategoričan je albanski premijer Edi Rama u ekskluzivnom intervjuu za albanski servis Glasa Amerike.

“Duboko sam razočaran što se pojavljivanje albanske zastave na terenu na kojem su bile hiljade srpskih zastava koristi kao opravdanje za ono što se događalo, počev od intoniranja albanske himne kada je cijeli stadion uzvikivao “Smrt Albancima” dok trenutka da su naši momci istjerani sa terena pod ekstremnim psihološkim pritiskom i nezabilježenim nasiljem u jednoj sportskoj areni”.

Na pitanje kako komentariše navode medija da je njegov brat, Olsi Rama uhapšen u Beogradu zbog povezanosti sa incidentom, albanski premijer je poručio:

Još jednom izražavam razočarenje svima onima koji su dio te manipulacije, koja samo predstavlja opravdanje za izmišljeni scenario i da to koriste da prikriju mržnju iz prošlosti koja je bila očigledna na stadionu. Nema ničeg tačnog u tim navodima.”

Govoreći o tome će da li će incident uticati na njegovu predstojeću posetu  Srbiji Rama je rekao da je Albanija spremna da za sobom ostavi prošlost i da se odnosi izmedju dve države ne mogu odredjivati onim što se dogadja na fudbalskom terenu.

Kapiten albanske reprezentacije Lorik Cana je po dolasku u Tiranu rekao da su igrači napadnuti dok su pokušavali da napuste teren i da nisu mogli da nastave utakmicu.

“Imajući na umu trenutnu situaciju, fizičko stanje pojedinih igrača koji su bili povrijeđeni, neki od njih u lice, kao i nivo morala i bezbjednosnu situaciju koja nije bila dobra za obje zemlje, jednoglasno smo odlučili da utakmica ne može da se nastavi.”

U albanskim medijima danas su  osvanuli naslovi “Srbi – varvari Evrope”, te “srpsko samoubistvo”. Stanovnici u albanskoj prijestonici poručuju da su ponosni na svoju reprezentaciju, koju je jutros na aerodromu u Tirani dočekalo oko 3.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.