Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SABLASNO MESTO NA IBARSKOJ MAGISTRALI "Dolina jorgovana" postala je kuća duhova

Nekada su u „Dolini jorgovana“, u kanjonu Ibra, mirisali jorgovani u proleće i mamili svakog putnika, a danas je to mesto više nalik na kuću duhova...

Zarastao u granje i sa polupanim prozorima, ovaj nekadašnji motel u koji su hrlili putnici prolaznici i turisti, predstavlja pravo ruglo na ovom delu Ibarske magistrale, a njegove terase sada služe kao toaleti.

Nekada ni noću nije mogao biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaobiđen, jer su se njegova svetla videla kilometrima, a danas se meštani plaše da puštaju decu da tuda idu sama noću.

Ibarska magistrala, od Kraljeva ka Raški, poznatija je još i kao Dolina jorgovana. Pored divljih brzaka Ibra, u blizini Ušća putnici su decenijama tu navraćali na svom putu ka Kosovu ili Crnoj Gori. Neposredno uz samu magistralu nalazi se i nekada poznati motel „Dolina jorgovana”, koji je važio za glavno mesto za odmor i okrepljenje putnika. Izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka, privlačio je goste iz svih krajeva koji su ovuda prolazili. Međutim, današnja priča je potpuno drugačija.

- Lepotu Doline jorgovana u proleće krasili su ucvetali jorgovani, ušćanski kajakaši na slapovima buka Jagnjilo, reflektori i noćna rasveta cele doline. Danas je to sablasno mesto kojeg se svi plaše. U dosadašnjim nastojanjima radnika i ljubitelja Doline jorgovana da se oživi ova oaza lepote prirode, nije se našlo adekvatno rešenje, jer je motel privatizovan - priča za „Blic“ Radovan Tomić iz Studenice.

Česma sa izvorskom vodom, prava je priča za sebe i odraz nebrige putnika koji svraćaju kako bi ugasili žeđ. Pretrpana je plastičnim kesama i flašama, kao i gomilom drugog otpada.

Ali, nisu samo zatvoreni i zapušteni motel kao i česma pretrpana smećem problem u ovom mestu! Naime, u razgovoru sa lokalnim stanovništvom saznali smo da veliku opasnost predstavlja i neosvetljena krivina koja se nalazi u neposrednoj blizini motela. Ponajviše i za nekoliko mališana iz ovog mesta, koji svakodnevno na ovom mestu prelaze put kako bi išli do škole u Ušću.

- Ovde, na putu, ranije je postojao i obeleženi pešački prelaz, međutim sad je izbledeo, tako da se više i ne primećuje - rekao nam je Radoica Vuković, jedan od roditelja koji zajedno apeluju na nadležne organe da se osposobi barem jedna svetiljka ispred motela, kako bi se ovaj prostor osvetlio i tako olakšalo kretanje i izbegle eventualne nesreće.

Spomenik iz 1930. godine

U Dolini jorgovana se nalazi i spomenik ibarskim junacima, palim za kralja i otadžbinu, kao i crni bor - spomenik prirode koji je pod zaštitom države. Ovaj spomenik su podigli radnici koji su gradili Ibarsku magistralu 1930. godine. Zanimljivo je da je četiri godine stariji od spomenika Srpskom ratniku u centru Kraljeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.