Kraljevo: Država gradi mrestilište

Izvor: Šumadija Press, 26.Maj.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Država gradi mrestilište

U ataru sela Tolišnice, dvadesetak kilometara od Ibarske magistrale, privode se kraju radovi na gradnji velikog mrestilišta pastrmke za koje su sredstva obezbedili država i “Srbijašume”.

U podnožju planine Čemerno, u čistoj i bistroj vodi Tolišničke reke trebalo bi, kako je objasnio Milutin Đorđević, izvršni direktor „Srbijašuma“, godišnje da se proizvodi oko milion komada mlađi >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << te autohtone vrste ribe.U ovu investiciju država i „Srbijašume“ će, po pola, uložiti oko 35 miliona dinara. Računica za ovaj projekat i njegovu realizaciju je prilično jasna. Naime, samo jedan komad ove ribe, mlađi od oko dvadesetak grama, košta oko 40 dinara. Za poribljavanje reka i potoka u parkovima prirode kojima „Srbijašume“ gazduju godišnje je izdvajana prilična suma novca. Ubuduće će, dakle, polovina, odnosno oko 500.000 komada iz ovog mrestilišta biti puštano u planinske reke, a polovina će se prodavati na tržištu, za šta bi godišnje trebalo da se dobije oko 20 miliona dinara. To nije jedini prihod, jer ovo javno preduzeće već prodaje dozvole ribarima za pecanje na rekama koje su ranije poribili, pa u JP „Srbijašume“ smatraju će biti prihoda i od sve većeg broja takvih ribolovaca.

Građeno po svim tehničkim i tehnološkim standardima, mrestilište će biti naučni mikrocentar, nastavna baza za studente biološke, veterinarske i poljoprivredne struke.

Direktor kraljevačkog ogranka „Srbijašuma“, Božimir Pendić kaže da su dobri i rezultati ranijeg investiranja u lovište na planini Stolovi. Tamo je ograđeno oko 120 hektara zarad uzgoja divokoza i već sada ih ima oko pedesetak. – Zato ćemo uskoro pristupiti realizaciji projekta za lovište i na planini Troglav, gde planiramo da ogradimo oko 400 hektara za uzgoj divljih svinja. U to će biti uloženo oko 20 miliona dinara, ali je to oblast gde se investicije brzo vraćaju – objašnjava Pendić.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.