Peti avgust Dan žalosti u Srbiji i RS: Degutantno nadmetanje brojem žrtava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jul.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti avgust Dan žalosti u Srbiji i RS: Degutantno nadmetanje brojem žrtava

Organizacioni odbor za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba odlučio je da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i Republike Srpske (RS), izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je novinarima rekao da će 4. avgusta biti organizovan veliki skup ispred Sremske Rače u opštini Sremska Mitrovica, a da će na Dan žalosti u Srbiji i RS biti organizovan niz manifestacija i održan minut >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ćutanja za sve žrtve.

U organizaciju su se, po njegovim rečima, uključile Vlada Srbje, Vlade RS, SPC i druge institucije. Povodom te vesti, beležimo reakciju Aleskandra Popova iz novosadskog Centra za regionalizam i potpredsednika regionalne NVO Igmanska inicijativa:

„To je nastavak one priče koju smo već imali - da se i dalje žrtve računaju kao ‘naše’ i ‘njihove’ i dokle god budemo na taj način gledali na stvari, mislim da nećemo otvarati perspektivu u regionu za neki normalniji život za neke buduže generacije. Mislim da nadmetanje sa brojem žrtava, čije su veće, čije manje, postaje pomnogo degutantno, kao što je bilo degutantno sve ono što se događalo uoči obeležavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici.”

Popov kaže da je „prosto neverovatno ko se sve uključio u obeležavanje 5.avgusta, i SPC i Republika Srpska... a da nije urađeno nešto što je obaveza iz Rezolucije Evropskog parlamenta o 11. julu kao Danu sećanja na srebrenički genocid.

“Kao da neko želi da se stalno stvara stanje napetosti u regionu, da nikad ne zatvorimo poglavlje 90-ih. Ko da priželjkujemo da to što duže živi da bi se moglo sa tim manipulisati, pojavljivati se kao zaštitnik sopstvene nacije“ kaže Aleskandar Popov za RSE.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.